Róza & Julius Kiadó története – 2020

Jártó Róza – dr. Kovács Gyula alkotópáros és a
Róza & Julius Kiadó története

A mi közös ismeretségünk majd harminc éve kezdődött. Ez úgy történt, hogy Róza elszerette Gyulának, a Kner Nyomda vezetőjének egyik munkatársát. Gyula elveszítette emiatt egyik beosztottját, Róza meg nyert egy férjet, a fia apját. Ezután hosszú időre elváltak útjaink.

Már nyugdíjasként találtunk ismét egymásra a neten régi ismerősként. És ahogy megismertük egymás életét, kiderült, hogy Gyula zenedarabokat szerkeszt, Róza pedig írogat. Ennyi elég is volt a kapcsolatunk szinten tartásához. Az egymás munkája iránti érdeklődés és megismerése után fogalmazódott meg bennünk az összefogás, és tudásainkat, lehetőségeinket összeadva egy sor közös alkotásba kezdtünk. Tulajdonképpen innentől tart az ismeretségünk kiteljesedése, ami alapból az egymás- és egymás családja iránti tiszteleten alapuló alkotótársi kapcsolattá vált.

A Róza & Julius Kiadót mi, két alkotótárs ‒ Debreczeni Dénes Istvánné tájgazdálkodási mérnök, kortárs író és dr. Kovács Gyula nyomdamérnök, kortárs zeneszerző ‒ 2013 márciusában alapítottuk meg. Így lettünk barátokból üzlettársak, munkatársak, ma már elválaszthatatlan alkotótársak. A kiadó megalakítását segítette dr. Kovács Gyula nyomdamérnök szakmája és szakmai ismeretségi köre.

Debreczeniné Jártó Róza, dr. Kovács Gyula pedig Derkovats Gyula alkotói néven jegyzett az Artisjust Jogvédő Egyesületnél.

Első közös kiadványunk mindjárt 2013-ban Jártó Róza: LoveNet – Az internetes ismerkedés világa című kisregény, melynek szerkesztője és egyben lektora dr. Kovács Gyula.

A 2014. évben három alkotásunk jelent meg: Jártó Róza: Golgoták és kisdedek c.kötete, amely novellái gyűjteménye, valamint Derkovats Gyula komolyzenei CD lemezei Örökbecsűek / Karácsony éjjelén, valamint az Örökbecsűek / Dallamokkal ölelt rímek, mely utóbbi egyben a 2015. évben megjelent Jártó Róza: Anya! Nézd, egy szép virág… című verseskötetben található versek közül tizenhétnek a zenei ikertestvére. A kötet angol fordításban is tartalmazza a Rejtélyes világ és az Őszi álmodozás című verseket, amelyek a 2014. évben részt vettek az Ausztráliában megrendezett Vanda & Young dalversenyen. A 17 Jártó-vers jeles klasszikusaink műveiből szerkesztett zeneanyaggal gyarapodott.

A 2015. évben új kiadvánnyal lettünk gazdagabbak, Jártó Róza: Anya! Nézd, egy szép virág című verseskötetével.

2016-17 során megszülettek az első kottában leírt zeneszámok hanganyagai Derkovats Gyula: Ave Maria, Miatyánk, Hiszek egy Istenben Három ima néven, és a Toldi rapszódia CD lemezeken. A közismert három ima egyikét sem zenésítette meg mindeddig egy zeneszerző sem.

2017 karácsonyán Kovács-Torija Vera: Bermuda-4 c. regényét jelentettünk meg és mutathattuk be, amely egy igen érdekes 524 oldalas regény. A szerző Gyula leánya, magyar-orosz szakos tanár.

2018-ban a 89. Ünnepi könyvhéten már a Jártó Róza: Sors szimfonietták c. novellákat, tanulmányokat és verseket tartalmazó kötete is bemutatásra került a Bermuda-4 regénnyel és a Három ima, Toldi rapszódia CD lemezekkel együtt. Ugyanez év végén megszületett Derkovats Gyula: Gutenberg induló CD lemeze, valamint a Három ima és Toldi rapszódia kottája is, partitúra és szólamkivonatok alakjában.

A 2019-es év újabb meglepetést hozott. Ekkor jelent meg 2. kiadásban a Jártó Róza: Bagoly őrs, vigyázz! címen megírt és első kiadásban még 2009-ben megjelent regényünk. Ez április 15-én történt, és ugyanezen hónap 25-én már ott voltunk a Millenárisban megrendezett Nemzetközi Könyvfesztiválon a Bagoly őrs, vigyázz!  kötetünkkel.

Ugyancsak 2019 tavaszán debütált Ady Endre halálának centenáriumán a Derkovats Gyula: Múzsák indulója című CD lemezünk, melynek érdekessége, hogy tartalmazza a hanganyagon kívül a zenemű teljes kottaanyagát partitúra és szólamkivonatok alakjában.

A Derkovats – Jártó: Örökbecsűek / Dallamokkal ölelt rímek zenés versei, valamint az ezt követő zenék részben a Youtube megosztón videó alakban is megjelentek, és ezek utolsó darabjai a Videa megosztón Derkovats néven is megtekinthetők, meghallgathatók.

Mindketten évek óta tagjai vagyunk a Magyar Nemzeti Kulturális Szalonnak, a Cserhát Művész Társaságnak, a Kortárs Magyar Irodalom – Barátok Verslista nevű irodalmi társaságnak, a Holnap Magazin alkotói csapatnak, a Magyar Alkotók Nemzetközi Egyesületének. Rendszeresen jelennek meg írásaink a Délibáb, a Nyírségi Gondolat, a Képzeld el… irodalmi folyóiratban, az Új Verőfény magazinban, valamint különböző antológiákban és az internet számos virtuális helyén.

Többek között a 2015. évben alkotásaink elismeréseként mindketten megkaptuk a Váci Mihály-, 2017-ben pedig a József Attila-Emlékdíjat, 2018-ban pedig a Kaffka Margit-Emlékdíjat.

Rólunk többet a Google-keresőbe beírt Derkovats-Jarto, vagy Jártó Róza, vagy dr. Kovács Gyula szavak beütésével lehet megtalálni, alkotásaink egy részének lenyomatát szöveges, képi, zenei és videós formában ‒ hitelesítetten.

Tisztelettel: Jártó Róza kortárs író és Derkovats Gyula kortárs zeneszerző

(Jártó Róza)