A Sodrásban 2021 c. antológiában megjelent írások – 2021

IL rövid karanténnaplója
a Covid-19 járvány idején
(2020-2021)

2020. március 22-én – A víz világnapja – Veszprémben a koronavírus járvány (COVID-19) első hulláma alatt a következőket jegyeztem le.

Részlet az„Így születik a vers 2020” (Irodalmi Rádió, Miskolc) antológiában megjelent írásomból.

Ma van a harmadik napom – önkéntes és elrendelt – karanténban. Mint szenior, védendő vagyok. Második emeleten, egyedül. Mindenki otthon – saját városában – a családból… Hetek óta nem találkoztunk a Vírus miatt…

…Szalagcím: Mit keresnek az idősek az utcákon?

…Vélt-valós tények. Vírusfertőzöttek, vírushordozók. Látens veszély mindenütt! Bárhol! Egy biztos pont: az otthonod! …Mi lesz a hirtelen ránk szakadt megfejthetetlen, szürreális világunkban? Meddig érvényes és kell a fegyelem, az elkülönülés, az elszigetelődés? A hírek szerint fokozódik… A hírek! Nem tesz jót…

S vajon: meddig nem tesz jót? Meddig nem lehet? Mikor találkozhatunk?
*
2020. április elsején így folytattam.    

Karanténvilág. Mint a plátói szerelem. Éteri, kétdimenziós, színes, testetlen. A valóság szürkéje… Gyakran… Néha… Elviselhetetlen.

„Moss kezet!” „Maradj otthon!” „Moss kezet!” „Maradj otthon!” „Moss kezet!” „Maradj otthon!”
*
2020. április 11. – A költészet napja    

Ha nem hallgatok, nézek, olvasok híreket: elfelejtem, hogy karanténban vagyok. A régi rossz is milyen otthonos és kedvesen ismerős (lett)! A valóság másként látszik kintről. Szomorúan veszem tudomásul, hogy egy láthatatlan Vírus – átmérője kb. 0,06-0,14 mikron – cinikusan vágja szemembe életkorom és feltételezett sebezhetőségem.
*
2020. április 12. – Az űrhajózás napja (1968), 1961. április 12-én Jurij Gagarin űrhajójával megkerülte a Föld bolygót    

Napokig édes, mézes illatot éreztem. Szédültem. Fájt minden testrészem. A Neten utánaolvastam. Az illathallucináció középfülgyulladás, vagy kezdődő Alzheimer-kór tünete is lehet. A tavaszi nap-éj egyenlőség után vagyunk. Telihold. Húsvét vasárnap van. Egy éve húsvét előtt a Notre Dame égett!

Már négy hete… Fogy vagy nő az Idő? A „Volt” mikor lesz végre múlt? Az életünk lesz-e még „Olyan”, mint volt? 
*
2020. április 19. – Az év 109. napja a Gergely-naptár szerint    

A vírustesztem negatív. A magánrendelő személyzete kedvesen, udvariasan fogadott. Világoskék gumikesztyűt (is) kaptam a kétperces rítushoz. Az eredmény este a számítógépemen volt. A teszt „csak” 22.000 ezer forint volt.

Itt (Veszprémben) is, mint országszerte: mindenki maszkot varr. A kulturális intézmények munkatársai szabnak, varrnak, csomagolnak, adományoznak. Színeset, divatosat, moshatót. A polgármesterek köszönetüket fejezik ki.

Mint Te. Mint sok Te. Ti! Önök! Maguk! Sokféleképpen vagyok.

Sok ember került lehetetlen helyzetbe. Agresszió.  Éhezés.  Munkanélküliség.  Pénztelenség.  Szegénység. Zsigeri ösztönök.  Áldozathibáztatás. Egymás hibáztatása. Öregek hibáztatása, inzultálása. Júdáskeresés.
*
2020. május 5. – Radnóti Miklós születésnapja    

Ez már a hetedik hét. És ha soha többé nem láthatom családomat, barátaimat, ismerőseimet?
*****
2021. május 25. – Az Orbán – fagyosszent – napi körmenet a szőlőhegy védelmét és a bő termés biztosítását szolgálta    

Túlvagyunk a harmadik hullámon?! Közterületen már nem kell maszkot viselni. Öröm!? Fellélegezhetünk!?  Vagy…!?  Igazak a pesszimista jóslatok?  Jön… jönnek… Jöhetnek? A mutánsok… A negyedik – ikszedik hullám(ok)?A valóság filmje – szürreális, drámai – végtelenítve pereg tovább?  Térünk-tántorgunk – vissza a „régi” életünkhöz.

A Covid-19 járvány alatt (csaknem másfél éve) nekem a fény hiányzott a legjobban. A külső-belső fény perspektívája. A meleg kar, öl, szó ölelése, biztonsága.

Folytatjuk? Ahol abbahagytuk? Abbahagyni véltük? Bánat, keresztek, sírjelek, poszt-​COVID szindróma… Testi-lelki sebek. Bukdácsolunk. Próbálunk a régi ízekre, színekre, szavakra találni. Felnőtt, fiatal, gyerek, hajlékkal bíró és hajléktalan, idős, munkás és munkanélküli.

Virágoznak az Összeesküvés-elméletek. Lehet, hogy nem természetesen fejlődött ki a – 21. század globális egészségügyi katasztrófáját előidéző – Covid-19 koronavírus? Lehet, hogy egy laborból szabadult ki?  Lehetséges? Lehetetlen? Nyolcmilliárd ember jövője, sorsa a játékos ember (Homo Ludens) kezében? Egy labor kémcsövében…?

Csönd

Szent liget csöndje
Világot látni tanul –
Lélekpihenő

Szerelem

Nap tüze aranya
ringató illattenger –
szerelemvirág

(Milló Ildikó)