A Karácsonyi pillanatok c. antológiában megjelent írások – 2021

A második karácsony

  Október volt, ködcsepergős, borongós, lombot hullató vasárnap délután. Melankolikus dal kúszott a szobánkba, a lányok zenét hallgattak odaát.  A fiúszobából ritkán egy-egy horkantás hallatszott. Te meg én meleg, puha takaró alatt kucorogtunk. Moldovát olvastál, én valami romantikusat.

  – Főzök egy forró teát – fészkelődtem. – Hűvös van itt. Te kérsz?

Ingattad a fejed. Nem szeretted a teát.

– Egy kávét inkább? Hozhatok?

Kipillantottál a könyv mögül, csillogott a szemed.

– Cukor nélkül, tudod! Azt kérek. Köszi!

Míg kortyolgattunk, szürkület borult a szobára. A hideg szél faágat koccantott az ablakhoz.

  – Nemsokára itt a karácsony – mondtam. –Van ajándékötleted?  Második karácsonyunk lesz együtt. Ki kellene találnunk a miénket. Ami csak most kezdődik el. Valami nagyon meglepőt, mókásat, izgalmasat. 

  Megfogtad a kezem, csókot leheltél a tenyerembe, a takaróm alá furakodtál, szorosan mellém, s mire eljött a vacsora ideje, kitaláltuk a mi karácsonyunkat.

  A szent napon korán ébredtünk. Én a konyhába mentem, te a pincébe. Már sült az első adag süti, mikor behoztad a fenyőt. Megtaláltuk a helyét a nappaliban. Mire a gyerekek ébredeztek, nyakig voltunk a sütésben, a szobákban vaníliás porcukor illata szállt, a konyhában csokimáz csurrant a piskótára, majd belehuppant a kókuszágyba. A tűzhelyen nagy fazékban bugyogott a halászlé, halszeletek sorakoztak a bundázáshoz. A fenyő díszítését a gyerekekre bíztuk.

  Odakinn szürke volt a világ, úgy hiányzott a hó, a vidámság, mint egy falat kenyér. Kora délután aztán történt valami. Izgatottság settenkedett a levegőbe, meg a gyerekekbe, jöttek, mentek, sutyorogtak, nem találták a helyüket. Tudtam, beindítottad a várakozás-hadműveletet. 

  – Mi van veletek?  – kérdeztem színlelt kíváncsisággal.

  – Semmi! – mondta az egyik.

  – Semmi sincs – szólt a másik és mosolygott.

– Mi lenne? – kuncogott a legkisebb kamasz.

Ahogy haladt az idő, a feszültség egyre nőtt. A középső lánnyal a pezsgőspoharak szélére varázsoltunk cukorkarikát.

  – Áruld már el légy szíves, mi ez az izgalom! – kértem ártatlanul.

Ő szétnézett, látta, hogy csak ketten vagyunk, így odasúgta.

  – Apa azt mondta, hogy mindannyiunknak nagy meglepetés lesz a mai ajándékod.

  – Az enyém? – kérdeztem vissza.

  – Aha! – válaszolta.

– Tudod, micsoda? – kíváncsiskodtam.

Már én is nagyon kíváncsi voltam, tényleg tudni akartam, mit mondott nekik az apjuk. 

  – Én nem, de talán Csabi tudja. Mindannyian izgulunk. Kíváncsi vagyok – mondta.

Ettől kezdve kerülgetni kezdtem a nagyfiút. A sarkában voltam, amikor kijött a szobájából, amikor fürödni indult, amikor már felöltözött. A lányok úgy szédelegtek a lakásban, mint ősszel a legyek. Te éppen a fürdőből jöttél, mindenki a nappaliban volt, amikor kifakadtam.

  – Hát ez már igazán nem járja, hogy nekem senki nem árul el semmit! Pedig benned bíztam a legjobban! – fordultam a fiú felé.

Szeretettel nézett rám.

  – Tudsz titkot tartani? – hajolt hozzám egészen közel.

  – Tudok! – mondtam gyorsan, hátha végre felvilágosít.

– Hááát, látod, én is! – mondta, és kajánul vigyorgott.

Egyszerre kacagtunk fel mindannyian, még a könnyünk is csorgott. Csabi túljárt az eszemen.

  Mire lecsitultunk, besötétedett. Gyertyákat gyújtottunk, beköszöntött az ünnep. A kis szobák ajtaja nyiladozott, a gyerekek sorakoztak az ajándékaikkal. Hagytuk, hadd legyenek elsők. Aztán mi is ajándékoztunk. Már a bontogatáson is jócskán túlvoltunk, de a rejtett izgalom nem csitult. Az igazi meglepetést vártuk, amit te már kora délután beharangoztál. Nagy csend telepedett ránk. Vártunk. Vártuk a nagy csodát, a nagy meglepetést, de az nem akart megérkezni. Nem történt semmi.

  – Hát, akkor talán menjünk vacsorázni – szóltam színlelt csalódottsággal.

  A gyerekek nagyot sóhajtottak, lassan mozdultak. Amikor mindenki felállt, hogy elinduljon a vacsoraasztal felé, te türelemre intetted őket, zsebedbe nyúltál, elővettél egy picinyke dobozt, felemelted a tetejét úgy, hogy csak én láthattam, mi van benne. A gyerekek körém siettek.

– Mit kaptál? – kérdezték szinte egyszerre.

Én feléjük fordítottam az ajándékomat, hogy jól láthassák azt a két arany karikagyűrűt, amit hetekkel azelőtt együtt választottunk. Csend volt, ámulat, és meghittség.   

– Leszel a feleségem? – kérdezted.

  Hiába készültünk hetekig, remegett a hangod, ahogy az enyém is, amikor igent mondtam. Boldogok voltunk. A gyerekeink csak sokkal később tudták meg, hogy az egészet mi rendeztük meg, hogy a második karácsonyunk csak a mi ünnepünk legyen.

  Október van, ködös, esős csúnya vasárnap. Kucorgok egy puha takaró alatt, mellettem egy könyv, egy közös fotó, amin a derekamat karolod. Forró tea gőzölög a csészémben. Megszólítalak.

  – Szia, Angyalom! Nemsokára karácsony. A második karácsony. A második karácsony, hogy nem lehetsz velünk. Van valami ajándékötleted? Ugye hallasz? Ki kellene találnunk a karácsonyt. Egy olyat, ami csak a miénk. Olyan meglepőt. Mókásat. Na jó! Csak kicsit mókásat. Csak… hogy majd ott a fa alatt ne szakadjon szét a szívünk.

(Szohner Ganriella)