TE és ÉN 12.

TÉMA: BELETÖRŐDÉS

Kutasi Horváth Katalin: A végeredmény ugyanaz

1. Beletörődve

Van, ami javíthatatlan.
Küzdhetsz te ellene dőrén,
Kiszolgáltatva és pőrén
Csúszol-mászol a salakban,
Akárhányféle alakban…

Nem hiszed, s ellene ágálsz,
Azt hiszed, kijátszod néha.
Fátumod esztelen, léha.
Így felemelt fejjel járkálsz,
S gondolod: meg sose hátrálsz.

Majd elhiszed végre veszted,
Elégtelen lesz a teszted,
Nem jársz a szél ellenében,
Csalódsz a Sors jellemében:
A sokadik pofon után
Csak tapogatózol sután,
Fájsz értetlenül és bután.

Beletörődsz a világba,
Könnyet ejtesz a virágra,
Feladod gyarló küzdelmed,
Magyarázatot tűzdelned
Ezután semmihez nem kell,
A nap majd nélküled kel fel…

2. Ellenállva

Van, amit megváltoztathatsz.
Hihetnél saját erődben,
Tegyél rendet a velődben!
Ha bízol, szárnyra is kaphatsz,
Ellenségedre lecsaphatsz.

Ne ágálj ellene folyton,
Egérként játszik csak veled,
Ki tudja, lesz-e új teled?
Minden a kedvedre folyjon,
A derű éneke szóljon!

Igaz, hogy eljön majd veszted,
Hiába is ellenezted,
De addig is forrjon a véred,
Míg megérkezik vendéged!
S bár tudod: be kell engedni,
Sokat kell addig szenvedni,
S tilos elvedből engedni…

Fáradt vagy? Ne add fel mégse!
Nem segít meg így az Ég se!
Miért küzdöttél oly sokat?
Elfeledted az okokat?
Új választ akarnál kapni?
Világodat itt kell hagyni!!!

Szabó Eszter Helka: Tóni öröksége

Dezső

            Azt mondják, a hulla ott himbálódzott a diófán, amikor a szomszédék fia észrevette. Tegnap még látták a nagybátyámat, Tónit, ma meg már a nénikémhez, Irénhez kell mennem a hagyaték ügyében. Ha élne Karola, a felesége, nem esett volna meg ez a szörnyűség! Világéletemben utáltam Irént, azt a fösvény férjét, a Gyurkát még jobban, de el kellett mennem hozzájuk. Nem tehettem mást.

            Rendben tartotta azt a nagy házat a bácsikám asszony nélkül is. Sokat panaszkodott a húgára, az Irénre, hogy folyton beleszól a dolgaiba, meg mindig azt hiszi, hogy ő az okosabb. Irén bekísért a nappaliba. A papagáj rögtön megszólalt, a kanári trillázott, mintha még köztük lenne Tóni bácsi. Irén a kedves, kerek asztalra mutatott. Körülötte ott volt a hat párnázott, magas háttámlás szék. A nappali antik bútorzata előkelő hangulatot árasztott.

            Irén ridegen közölte, hogy ez az örökségem. Már megrendelte a bútorszállító fuvart. Micsoda arcátlanság! Állítólag végrendelet nélkül halt meg Tóni, de itt ez a hatalmas ház, az udvar és a 400 négyszögöles szőlő! Ketten vagyunk örökösök Irénnel. Tóniéknak nem volt gyermekük. Sohasem értettem, minek kellett kettőjüknek ekkora ház? A szőlő még éppen művelhető volt két embernek, aztán elbírt azzal a Tóni egymaga is, de ez a nagy épület? Mit képzel Irén, hogy itt majd minden az övék?

            Annyira belemerültem a gondolataimba, hogy csak most vettem észre a Gyurkát. Jézusom, egy revolvert tart a kezében! Meg akar ölni? Esetleg a Tónit is ő akasztotta föl? Mi van a Tóni OTP-betétkönyvével, amivel két hónapja még hencegett itt nekem? Ellopták a rohadékok! Gyurka megragadta az ingemet, aztán a fülembe sziszegte, hogy takarodjak az örökségemmel! A nejemnek, Jolinak nehogy szóljak, mert bérgyilkossal ölet meg! Fogadjam el ezt az „osztozkodást”, mert már eddig is megtanulhattam volna, hogy vele és Irénnel nem lehet kukoricázni!

Joli

            Tudod, Magdus, nem az dühített fel igazán, hogy egy kerek asztallal meg hat ócska székkel állított haza. Az fájt, hogy nem mert kiállni magáért. Mit magáért? Értünk! Értem és a lányunkért, Kingáért. Képes volt lemondani a jussáról. Gőzöm sincs, mivel fenyegethették meg azok a rohadékok, de akárhogy volt is, ebbe az osztozkodásba nem lett volna szabad belemennie.

            Gondolhatod, hogy lekaptam Dezsőt a tíz körméről! Aztán, mihelyst kissé lehiggadtam, megpróbáltam rávenni, hogy perelje be őket. Akkor még elhittem, hogy bírósági úton megkapjuk, ami jár nekünk. Két hónappal a halála előtt Tóni írt egy hosszú levelet Dezsőnek, amiben elpanaszolta, hogy Irénék csak egy utcával laknak messzebb, mint ő, de a tájára se néznek. Kérte a Gyurkát, hogy segítsen neki a szüretkor. Annak esze ágában sem volt! A két egyetemista fiuk már egy éve nem lépte át a Tóni küszöbét. Bezzeg a temetése után egy héttel már mind a kettő New York-ban pózolt Eugen (Jenő) bácsi kávézójában! Tudod, a Gyurka öccse, aki még a rendszerváltás előtt „kint felejtette” magát egy turistaúton.

            Azt hiszed, a bíróság hitelt adott nekünk? Azok a szemetek valahogy bebizonyították, hogy ők gondoskodtak Tóniról, ezért őket illeti az örökség. Mi az, hogy gondoskodtak? Nem kellett arról gondoskodni, nem volt annak kutya baja! Az orvos is tanúsította, hogy Tóni bácsi 75 évesen is makkegészséges volt, mindössze „a korral járó, szokványos panaszok” jelentkeztek nála. Joliéknak mégis sikerült elhitetniük a tárgyaláson, hogy ők ápolták az öreget. Tény, hogy ők laktak közelebb Tónihoz, de az még nem ok arra, hogy bírói úton semmizzenek ki bennünket!

            Az évek során lassan, de beletörődtem, hogy most már örökre szegények maradunk. Kinga lányom megígérte, hogy ő kitör ebből a nyomorból és valamikor revansot vesz a minket ért sérelmek miatt. Mondd, Magdus, megérem én még azt? Szegény Dezsőm azt mondta a halálos ágyán, a Rákosztályon, hogy Jolikám, sok mindent nem mondtam el neked a rokonaimról, mert nem akartalak idegesíteni. Mit gondolsz, mik lehetettek azok a sötét titkok, amiket magával vitt a sírba? Miért tűrte el, hogy amazok lábtörlőnek használják? Tudod, keresztény vagyok. Nem kívánhatok nekik rosszat. Az Ördögöt mégis el kell majd tűrniük.

Varga Katalin : Inkább egyedül

Kata

Megkeresett egy régi betegtársam a Facebookon .
Együtt kezeltek minket Győrben, a Híd utcai kórházban.
Epilepsziásan született. Aztán volt egy agyműtétje. Ettől lett mozgássérült .Aranyos nagy mackó volt. Sokat beszélgettünk.
Jó két évig nem is tartottuk a kapcsolatot. Aztán megkeresett. El is jött hozzám.
Megjavította az eldugult mosogatóm lefolyóját.
Utána írta, bánja , hogy olyan visszafogott volt.
Innentől kezdve már csak a szex lett a fő témája.
Egyre kevésbé toleráltam ezt.
Mindig talált kifogást, miért nem tud jönni hozzám.
Megelégeltem, megírtam, ennek így semmi értelme 
Csalódtam benne, mint emberben, barátban. 
De beletörődtem, inkább egyedül, mint egy ilyen kapcsolatban.

Józsi

Megkerestem Katát egy közösségi oldalon. Aranyos hölgynek ismertem meg. Elfogadta az állapotomat. Mivel mozgássérült lettem, egy epilepsziás agyműtét után.
Gondoltam, szórakozom vele egy kicsit. Bár nem et érdemelte volna .Ő mindig rendes volt velem.
Elmentem hozzá. Megjavítottam az eldugult mosogató lefolyóját. 
Aztán utána már csak a szex volt a témám. Eszem ágában sem volt még egyszer elmenni hozzá. Csak hitegettem.
Unta már nagyon, hogy folyton a szexről írtam neki . 
Igaza volt, amikor szakított velem.
Bele kellett törődnöm, csúnyán viselkedtem vele. S megérdemeltem a reakcióját.