SPANGÁR ANDRÁS IRODALMI KÖR ANTOLÓGIA 1-2.
Üzenetek, vallomások, strófák

 

 

Idézet Karaffa Gyula leveléből 2004. április 9. 14:35:

Kedves Barátaim!

A héten megjelent a Spangár András Irodalmi Kör antológiája, Üzenetek, vallomások, strófák címmel Rétságon. 400 forintos önköltségi áron + postaköltségért szívesen elpostázom bárkinek, aki kíváncsi rá és további munkánkat segíteni akarja vásárlásával. Ugyanis a "visszajött" összeget újabb kötet kiadására fordíthatjuk. Elég jó anyag van benne, a könyv külalakja is elég "pofás".

Idézet a kötet hátsó borítójáról:

Misztérium...

teremté
Isten
az embert
a földnek
porából
s
gyúra
az ember
porból
magának
isteneket

karaffa gyula

A kötetet Végh József szerkesztette.

Az antológiában Cegléd József, Fedor Norbert, Horváth Anna, Hörömpő Gergely, Karaffa Gyula, Ketykó István, Majnik László, Majnik Tamás, Major Boglárka, Szájbely Zsolt, Szávai Attila, Szúnyogh Pál, Topolcsik Imréné írásai olvashatóak.

A kiadványt Vargáné Fidel Ágota fotói egészítik ki.

A 112 oldalas kötet megrendelhető az alábbi email címen:

Karaffa Gyula - krasznai@drotposta.hu

A kötet ára: 400 forint + postai költség.

- - Spangár Antológia, 2005 - -

Idén megalakulása óta második alkalommal adott ki antológiát a Költészet Napjára a Rétságon működő Spangár Kör. A már-már szokásosnak mondható év végi pályázatra idén több prózai mű, illetve vers érkezett, amiknek minőségi elbírálására a Petőfi Irodalmi Múzeum szakavatott irodalomtörténészei vállalkoztak. A lektori jelentésben méltatták a művek sokszínűségét és színvonalát. Próza kategóriában a Dovák B. József által készített tűzzománc plakettet Cegléd József, vers kategóriában Karaffa Gyula nyerte el.

Az idei antológia anyaga átfogó képet mutat a Kör alkotóinak műveiből, sok meglepetést szerezve az olvasóknak, hiszen megmutatta tehetségét a már ismert írókon, költőkön kívül Borsi István, Csáky Károly, H. Túri Klára, Nádor Gábor, Szőke Mária is. Az új nevek felbukkanása és az antológiába kerülése azt is jelenti, hogy nem volt hiábavaló az elmúlt három esztendő munkája, a Kör alkotóinak számbéli gyarapodása minőségileg is gyarapodást, fejlődést hozott. Cegléd József, Fedor Norbert, Hörömpő Gergely, Ketykó István, Majnik László, Majnik Tamás, Szájbely Zsolt, Szávai Attila, Szunyogh Pál és nem utolsó sorban Végh József is tudott újat, érdekeset alkotni, az olvasók elé tárni. Reményeink szerint a térségben élő, még számunkra ismeretlen alkotók a Kör tevékenységéből erőt merítve, kedvet kapva, veszik a bátorságot, hogy az ez év végi pályázatunkon bemutatkozzanak. Támogatottságunk, erkölcsi elismerésünk is nőtt, de az olvasók érdeklődése is érezhetően felénk fordult már ebben az évben.

Az antológiát a Rétsági Fotókör tagjainak, Girasek Károlynak, Grolyó Mártának, Horváth Józsefnek, Juhász Józsefnek, Kiss Nellynek, és Vargáné Fidel Ágotának szép, művészi kivitelezésű fotói díszítik. Szóba került már a Kör összejövetelein, hogy az irodalmon kívül a társművészetekkel, és azok alkotóinak együttműködésével bővüljön ki a Spangár Kör, hogy szűkebb hazánk, térségünk „arca” jobban, „eladhatóbban” kerülhessen bemutatásra. Ez nem csak jó ötlet. Több annál: fontos, elérendő cél.

Többek között Csáky Károllyal bővült az antológia szereplőinek névsora. Csáky Károly Ipolyságon élő tanár, helytörténész, költő. Magyarsága, elhivatottsága, tehetsége példamutató, és ötletet adott arra is, hogy a távolságot, és a „határt” legyőzve figyelmünket a Börzsöny nyugati oldalára is fordítsuk. A tagok egyetértésével a Körhöz csatlakozik így a Százdon élő Sztakó Zsolt, akivel egy újabb tehetséges, már sok eredményt és sikert elérő tagot köszönthet a Spangár Kör.

Az antológia, és a vele kapcsolatos további információ megrendelhető, megkérhető a kraszi@galamb.net  címen, vagy a spangar.retsag.net  oldalon.

A kötetet 500 forint + postaköltség áron tudjuk a kedves olvasóinkhoz eljuttatni. Bízunk abban, hogy ezért az árért egy kellemes és hasznos időtöltést jelentő művet kap a megrendelő s nem utolsó sorban a Kör anyagi túlélését is elősegíti ezzel.

Nagyoroszi, 2005-07-17

Karaffa Gyula

Tiszta szívvel gratulálunk Gyulának és barátainak! Mindenkinek szeretettel ajánljuk mindkét kötetet!