SZAKÁLI ANNA: HAJNALI NAPKÖSZÖNTŐ (új)
SZAKÁLI ANNA: TISZTAFÉNYŰ LÉLEKKEL

 

 

Idézet Szakáli Anna meghívójából: 2005. január 19. 

"Midőn az este
eljött sietve,
Eszter fátyolát
borítja ránk;
felzengő ének
Istent dicsérve,
Napot búcsúztat
égi imánk."
(Szakáli A.: Est himnusz)


Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önt és kedves Családját

a Zamárdi Művelődési Ház nagytermében

2006. január 27-én du. 17 órakor kezdődő
Hajnali Napköszöntő
című verseskötet könyvbemutatójára,
és az azt követő baráti beszélgetésre.

A szerző (listánk tagja) a helyszínen dedikálja a kötetet.

A Rövid ismertetés és témák bemutatása:

A Hajnali Napköszöntő kötetemben megtalálhatók a szerelem, a fenti és lenti világ, a természet, a történelmi örökségek, az emberi lélek kérdései, szenvedései, fájdalmai, mely mind-mind az élet részeseként kísér bennünket végig. A természethez tartozás gondolatát és az abban való földi létünket Gosztola János siófoki festő akverelljei és olajképei hozzák még közelebb az olvasóhoz. A hat fejezet tartalma az alábbi témákat foglalja magába:


  • Örökre hozzád simulva - szerelmes és szeretet versek

  • Odafenn és idelenn - kapcsolataink a megfoghatatlannal, a fenti és lenti világ kérdései

  • Virágok kertje, hova tűntél?- a természet és az ember kapcsolata, helyünk a nagy körforgásban

  • Szent István örökében - életterünk, amit az őseink ránk hagytak, öröm és bánat. Ebben a fejezetben bújik elő a lokálpatrióta a maga hazaszeretetével, a Dunántúl, a Balaton és a szülőföld szépségeivel, meghittségével.

  • Sóhajok indái - lelki kapcsolatok és haiku versek bölcselkedései

  • Fájdalom kútja - szonettek és egy különös vers a Fakó fehér.

Eddigi éveim során nagyon sok olyan emberrel találkoztam, akikkel kapcsolatban nem voltak kellemes élményeim. Azonban ha sikerült közelebbről megismernem őket, egész más ember barátságával, szeretetével lettem gazdagabb.

Sokat gondolkozom, hogy miért emelnek kőfalat maguk köré? Hisz, nem rosszabbak, mint mások, sőt adott esetben még jobbak is. Mitől, vagy miért szégyenkeznek? Zordságukkal védekezve bújnak el igazi énjük mögé. Vagy tán nem is ők emelték azt a falat? Tán a kor, melyben élünk….

Tisztelt Olvasó! Ilyen fal, bármelyikünket körülvehet. Bontsuk le együtt, és nézzük meg, ki áll mögötte.

Szakáli Anna

Szakáli Anna: Tisztafényű lélekkel kötetéhez

Az írás a Hajnali napköszöntő című kötetben található Megkésett ajánlás cím alatt
Bizonyára szokatlannak gondolja a kedves Olvasó, hogy itt talál egy utólagos jegyzetet az előzően kiadott kötetemhez. A magyarázat a következő. 2005. március 17-ére meghívást kaptam a siófoki Gondozási Központtól, író - olvasó találkozóra, melyet örömmel elfogadtam.

Amint beléptem az épületbe kedves fogadtatásban volt részem. Aki a beszélgetésre jött, mindenki hozzám lépett bemutatkozni. Aki nem mert, vagy nem tudott odajönni, ahhoz én mentem oda. Mire a hivatalos beszélgetés időpontja elérkezett, egy duruzsoló boly alakult ki a terem közepén.

A meglepetések még csak ezután jöttek. Az ott lakók által kiválasztott és felolvasott versek, a kiejtett szavak, a gonddal formázott hangsúlyok, és ezáltal a mondanivaló - azzal a szeretettel átivódva, amit csak csillogó szemű emberek képesek adni - bizony könnyeket csalt szemembe.

Láttam a reszkető kezeket, a hiányzó végtagokat, a nyakmerevítővel felpolcolt gerincet, de ez most nem számított, szóba sem került. Ittuk egymás szavait, és ha hiszik, ha nem, boldognak éreztem magam velük, közöttük. Bármelyikük lehetett volna az édesanyám, aki maga is nyolcvankét éves.

Egyik olvasóm, Kiszely Józsefné mondanivalóját az alábbiakban foglalta össze.

"Szakáli Anna, Tisztafényű lélekkel című verseskönyvét elolvastam, rutinból egyszer, aztán többször. Hogy miért, röviden szeretném ismertetni.

Megfogott az a gyönyörű és egyszerű mondat, amelyet egy idős székely embertől idézett a szerző: "Azért vagyunk a világon, hogy az velünk szebb legyen, mint nélkülünk." Ez már gondolkodásra késztetett és kíváncsivá a versek tartalmára és írójára.

Bevallom, nem nagy versszerető voltam, talán az érettségi tételem volt az oka, mert József Attila politikai verseinek elemzése volt a feladatom. Holott Arany, Madách állt közel hozzám, na meg a próza. Rokoni szálakat fedeztem föl az én sorsom és a versek között. Nagyon tetszett a sok ellentmondás szembe állítása, pl. a jó-rossz, igen-nem vívódása, szép-csúnya, álom-valóság, stb.

A költő megszépítette az olvasás idejére a világomat, ráébresztett a vers szeretetére. Pár verset szeretnék említeni, ami nagyon tetszett.

Vándor - visszaérkezni oda, ahonnét indultam. A fáradt lélek hazatalál.

Amikor én születtem - ahova, amilyen családba pottyantott a gólya, hasonló az én sorsomhoz.

Már itt van - a XXI. század, ennek borzalmait, a jövő félelmeit, természetrombolását értem a versből. De eszembe juttatja Madách szavait is: "Ember küzdj, és bízva bízzál!"

Akkor is csak egyedül - a párkapcsolat boncolgatása, az emberi egymás mellet élés és mégis egyedül, hogy a női lélekben elegendő akarat van a mindent legyőzéshez.

Az ezerarcú Balaton szeretetét, a tájleírását, a Bakony hegyeit gyönyörű versekkel tolmácsolja a költő.

A könyv célja: szépre, jóra tanítani minden korosztályt, nevelő hatású is. Én érzelmileg feltöltődtem, gondolkodásra serkentett. Mindenkinek ajánlom. A kötet egyik rövid versével szeretném befejezni gondolataimat.

Válasz Arkynak

Arky!

Akárki
vagy te,
versed olvasva
fény gyúlt lelkemben,
szépsége szívemben
vihart kavart,
és ott maradt.

Köszönöm.

Kiszely Józsefné Siófok, 2005. március 17."

Tisztelt Olvasó! Egyszerű, nyíltszívű emberek között jártam és nekem nagyobb dicséret, elismerés nem kell, mint ezeknek az embereknek a szeretete, megértése. Szeretném, ha egyet értenének velem abban, hogy ezeket a gondolatokat meg kell őrizni, mert táplálkozni lehet belőlük s Önök is, én is szegényebbek lennénk nélkülük.

Tisztelettel

Zamárdi, 2005. április 26.

Szakáli Anna

Mindkét kötet megrendelhető még. A Tisztafényű lélekkel ára 1200 Ft + postaköltség, az új kötet a Hajnali Napköszöntő ára 1500 Ft + postaköltség.  Megrendelési cím:

Szakáli Anna - szakali.anna@drv.hu

Tiszta szívvel gratulálunk Annának! Mindenkinek szeretettel ajánljuk kötetét!