Közelkép: Csontos Márta – 2009

Dénes Mónika: Alkotói közelkép
CSONTOS MÁRTA

– Hogyan indultál? Mik voltak az első inspiráció-forrásaid?
– Mint sokan mások, én is megpróbálkoztam a versfaragással gimnáziumi éveimben. Akkori magyartanárom lelkesítése vitt az irodalom vonzáskörébe, az ő inspirációjára lettem magyar szakos az angol mellett, bár már hosszú évek óta csak az angol nyelvet tanítom. Egyetemi éveim alatt könyvismertetőket írtam, pl. a Helikon című folyóiratnak, szakdolgozatom is kapott publikálási lehetőséget „Petőfi romantikus iróniája” címen. Sok küzdés és váratlan esemény kísérte egész életemet, de az
írás soha nem maradt ki. Egy időben állatokról írtam ismeretterjesztő cikkeket, melyek szaklapokban jelentek meg, kitesznek egy egész kis kötetre valót. A 2004-es év olyan motivációkat tartogatott számomra, hogy úgy éreztem, összegyűjtött élményeimet és érzéseimet versekben kell megjelenítenem, s azóta folyamatosan írok, minden nap foglalkozom írásaimmal. A versek mellett másik nagy szerelmem az aforizmák: 2008-ban két aforizma-kötetem is megjelent.
Verseimet először Szafián Zsuzsanna kollégámnak mutattam meg, aki szintén írogató ember, önálló kötettel is rendelkezik. Az ő segítségével kerültem az Accordia-hoz, majd következett a Littera Nova, mindkettőnek dr. Balázs Tibor az igazgatója. Nagyon sokat köszönhetek neki,
folyamatos munkakapcsolatban vagyunk. Már több kiadó munkájába is volt alkalmam betekinteni, s elmondhatom, az ő szakértelme, emberismerete utánozhatatlan, egyidejűleg magas színvonalú, maradandó írások alkotója.
A neten keresztül kerültem kapcsolatba az Irodalmi Rádióval, melynek harmadik éve vagyok a tagja, s két éve már, hogy a Barátok Verslistához is tartozom. A Verslista működtetéséért csak a legnagyobb elismerés illetheti Baranyai Attilát.
– Min dolgozol mostanában? Milyen terveid vannak?
– Ebben az évben már több antológiában is szerepeltem, s megemlíthetem a soproni kiadású Csillagparázs kötetet is.
Április 4-én, a Költészet Napja tiszteletére Csongrádra mentem, ahol bemutatták az Üzenet kortársaiknak című antológiát, melyben én is szerepelek. Az igazi nagy várakozás azonban az Ünnepi Könyvhétre megjelenő új verseskötetemet előzte meg, mely a Littera Nova gondozásában, dr. Balázs Tibor szerkesztésében jelent meg A kék lovagtorony címmel.
Terveim között szerepel, hogy a kiadómmal közös aforizmakötetet adunk ki, egyfajta „aforizmapárbajt”, mely közös, szinte napi rendszerességgel jelentkező gondolatcserénkből formálódna kötetté. Ezt a kiadványt karácsonyra szeretnénk megjelentetni.

– Hol olvashatunk Tőled verset? Hol hallhatunk Rólad?
– 2008-ban a Szegedi Írók Társasága és az Accordia Kör tagjaként több rendezvényen szerepeltem, ill. részt vállaltam ezek megszervezésében. Idén április 17-én lakóhelyemen, Sándorfalván, nyílt irodalomórát tartottunk dr. Balázs Tiborral a helyi általános iskola tanulóinak, majd 18-án a Közéleti Kávéház rendezvényeként Szegeden volt könyvbemutatónk. Rendezvényeinken mindig bemutatkozási lehetőséget kapnak ifjú zenészek s helyi képzőművészek. A közeljövőben, az Accordia Művelődési Kör szervezésében Bécsben és Nagyváradon is tervezünk könyvbemutatókat. A rendezvények lebonyolításához olyan alkotók járulnak hozzá, mind dr. Balázs Tibor, Gyimesi László, Iszlai Zoltán és Szepesi Attila.


(A fenti cikk megjelent a Képzeld el… c. irodalmi folyóirat az évi számában)