Közelkép: Kondra Katalin – 2010

Szabó Gitta: Alkotói közelkép
KONDRA KATALIN

Mondanál néhány személyes adatot magadról, amit megosztanál az olvasóval?
– 1975 áprilisában Csíkszeredában születtem egy hatgyermekes család ötödik gyermekeként. Szüleim sokat meséltek, olvastak nekünk, ezért az olvasást már nagyon korán megszerettem.

Mióta írsz? Mi váltotta ki benned az írás igényét?
– Kilencéves koromban kezdtem rövid verseket, mondókákat írni a napi élményeim hatására. Tele voltam megmagyarázhatatlan érzésekkel, hangulatokkal. Például minden évszakhoz volt egy hangulat, egy illat, egy szín. Eleinte megpróbáltam lefesteni, majd le is írtam. Az írással végre sikerült elkapnom és megörökítenem a pillanatot.

Előfordul-e, hogy átírsz egy-egy alkotást?
– Ritkán vagyok elégedett azzal, amit első nekifutásra megírok. Valahányszor átolvasom, mindig találok benne hibát. Ha kapok kritikát és tanácsot, akkor azokat megfontolom, és – ha ettől nem változik meg a tartalom – javítom az írást.

Mik a kedvenc olvasmányaid?
– Gyakran olvasok magyar klasszikusokat: Gárdonyi Géza, Fekete István, Móricz Zsigmond novelláit. Időnként kortárs irodalmat. Kedvenceim az erdélyi írók: Wass Albert, Nyírő József, Tamási Áron. A könnyedebb műfajt is kedvelem: pl. Agatha Christie-t.

Más egyéb művészeti tevékenységed van-e?
– Volt szerencsém kipróbálni magam szülőfalumban színészként és rendezőként is. Persze csak amatőr szinten. Ennek köszönhetően 2008-ban megalakult a Répcelaki Általános és Művészeti Iskolában az első színjátszó kör, melynek én vagyok a vezetője.

Milyen elért eredményeid vannak?
– A „Répcelak legjobb írója” cím, a helyi Hírmondóban rendszeresen publikálok verseket, és most lesz két Antológiában is megjelenésem. (Accordia – Szép írások 2008, és egy mesekönyvben, a haszonnövényekről szóló mesékkel.)

A listán igen aktív vagy, pályázatokon veszel részt, sokat meg is
nyersz. Hogyan, mi úton kerültél a Barátok Verslistára?

– 2008-ban csatlakoztunk a világhálóra, és kerestem az irodalmi pályázatokat. Beneveztem a lista Tavasz 2008 pályázatára is, innen adódott a lehetősége annak, hogy tag legyek. Éltem a lehetőséggel!

Mit gondolsz az írók és a világ viszonyáról?
– Az írók függetlenek a világtól. Az íróra nem lehet rákényszeríteni az aktuális divatirányzatot. Az író ezektől függetlenül és ezektől megihletve ír. Az író – és minden más művész is, – munkájában a szabadságot tartja a legfontosabbnak, mert szabadság nélkül nem tud alkotni.

Mi a kedvenc műfajod?
– Kedvenc műfajom a novella, főleg amelyik az emberi természet titkait, az emberi sorsot boncolgatja. Azt tapasztaltam, hogy novellaíróként sikeresebb vagyok, mint költőként.

Vannak-e álmaid az írással kapcsolatban?
– Van egy félkész életrajzi ihletésű regényem, amit azért szeretnék befejezni, hogy a gyermekeimnek megmaradjon. Másik álmom, hogy egyszer valaki majd olyan tehetségesnek tart, hogy szponzorként felvállalja a saját kötetem megjelentetését. Ez lenne a csúcs!

Hol olvashatjuk az írásaidat?
– Különböző irodalmi portálokon vannak fenn az írásaim: Holnap Magazin, Napkorong, Fullextra, néhány kedves listatag blogján, és a Barátok Verslista honlapján.

(A fenti cikk megjelent a Képzeld el… c. irodalmi folyóirat az évi számában)