Közelkép: L. Ritók Nóra bemutatása – 2022

L. RITÓK NÓRA BEMUTATÁSA 1-2. rész

1982-ben földrajz-rajz szakon szerzett tanári képesítést a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Később elvégezte az Iparművészeti Főiskola vizuális kommunikáció szakát, majd a Műszaki Egyetemen közoktatás-vezetői szakvizsgát tett. Esélyegyenlőségi- és közoktatási szakértőként is dolgozik. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, képgrafikusként.

Pedagógiai munkáját egy általános iskolában kezdte, Berettyóújfaluban, ám az állami keretek nehezen adtak teret innovatív elképzeléseinek. 1999-ben létrehozta az Igazgyöngy Alapítványt, és 2000-ben alapítványi művészeti iskolát nyitott. Az iskola öt év alatt nemzetközi szinten jegyzett gyermek képzőművészeti műhely lett, számtalan díjjal, meghívással, kiállítással. Módszereiket tanár-továbbképzési programokban népszerűsítik, itthon és külföldön egyaránt nagy érdeklődés övezi.

   Mivel az iskola tanuló-összetételében 70% fölött vannak a hátrányos helyzetű, zömében roma gyerekek, így az eredményesebb oktatás érdekében integrációs modell fejlesztésébe kezdett. Ez ma már átfogva a teljes problématérképet, mérhető eredményeket mutat. Szociális innovációik nemzetközi szinten is díjazottak.

Az alapítvány munkájáról rendszeresen publikál, oktatási és szociális, valamint a civilséget érintő területeken. A http://nyomorszeleblog.hvg.hu oldalon található blogját a szakemberképzés is használja.

   Munkáját hazai és nemzetközi szinten is több szakmai díjjal ismerték el.

  A modellfejlesztés mellett jelenleg az adaptálhatóság kidolgozása, és a nemzetközi kontextusba helyezése foglalkoztatja. Berettyóújfaluban él férjével, két gyermekük már felnőtt.

(A fenti cikk megjelent a Képzeld el… c. irodalmi folyóirat az évi számában)

Vélemény, hozzászólás?