Közelkép: Ordas Andrea – 2021

Dobrosi Andrea: Alkotói közelkép
ORDAS ANDREA

Ordas Andreát régóta ismerem, ismeretségünk a Verslistához kapcsolódik. Olyan, mintha mindig is itt lett volna, szinte elválaszthatatlan „alkotóeleme” a csapatnak. Nyilván az irodalom szeretete miatt találkozhattunk itt, de úgy tudom, gyerekszínészként kezdődött az élete.

Ordas Andrea

– Andi, mi késztetett arra, hogy kipróbáld magad ezen a területen?

Elsősorban a barátság – egy barátnőmtől tanultam gitározni –, másodsorban – mint oly sok költőnél – a szerelem. A színészethez és a zenéhez kötődik az írás is. A Rádió gyermekstúdiója után szerveztünk egy színjátszó csoportot, itt autodidakta módon tanultam gitározni, és ahhoz kellett dalszövegeket is írni.

– Emlékszel a kezdetekre, amikor a betűket a szívedbe zártad? Gondolom, valami vagy valaki inspirált?

Nagyon korán kezdtem olvasni, már oviskoromban színjátszottam, így ismertem meg a verseket is. 

– Hogyan fogadta a környezeted, mikor kiderült, hogy írsz?

Kamaszkoromban volt, aki fárasztónak találta a cizellált lelkivilágomat, volt, aki biztatott, hogy folytassam. Később beleszürkültem a társadalomba. Elvitt a munka, művészetnek megmaradt a színház, ahol dolgoztam. A létért való küzdelem – a fiam felnevelése – mellett nem maradt energiám az írásra. 

– Egyszer csak rátaláltál a Listára. Van valamilyen története?

Egy szanatóriumban megismertem – többek között – egy hasonló problémákkal küzdő lányt, aki később eldicsekedett, hogy bekerültek írásai egy Sodrásban című antológiába, és még van hely. Felkerestem az antológia kiíróját – Baranyai Attilát –, hogy nekem is vannak friss verseim – hiszen a férjemhez írtam pár szerelmes verset –, így ezek is bekerültek. Egy évvel később hívott Attila, hogy van-e kedvem ismét megjelentetni egy-két írást. Ekkor már a bemutatón is részt vettem, összebarátkoztam Kutasi Horváth Katival, aki a következő februárban megkérdezte, hogy van-e állatos versem. Nem volt, de ekkor írtam meg első – humoros – prózai történetemet. Aztán a következő napon beléptem a Verslistába. 

– Olvastam Tőled verset és prózát is. Nem mindenki képes erre. Te melyiket szereted jobban, vagy melyik az, ami jobban megy?

Mikor mit, abszolút hangulatfüggő. Nem tisztem megítélni magam, ítéljenek az Olvasók. 

– A Verslistán sok a játék, pályázat. Van, akit ez kifejezetten feltüzel, írásra sarkall. Te hogy állsz ezzel?

Korábban engem is feltüzelt, hiszen több játékot nyertem meg, vagy lettem második-harmadik. Mostanában azonban ihletszegényebb időszakomat élem, így inkább úgy érzem, hogy nem vagyok elég jó, hogy bármivel is rontsam a Lista színvonalát. 

– Elmondhatjuk, hogy több lehetőség van különböző kiadványokban, antológiákban szerepelni. Találkoztam is már nem egyszer a neveddel. Hol lelhetünk még Ordas Andreára? Van esetleg önálló köteted, vagy valamilyen díjad?

Önálló kötetemhez még gyűjtöm az írásokat. Az unokák mellett – nekik írok meséket – mostanában ismét a színjátszás felé fordultam. Így az Újbudai, Köllő Miklós által vezetett, Tarka színpad próbáin és előadásain veszek részt. 

– Nemrég a kezdetekről kérdeztelek. De mi van most? Kinek írsz? Mi ad erőt ehhez, miből merítkezel?

Mint említettem, az unokáim, illetve olykor-olykor betegtársaim. 

– S ha már múlt és jelen, akkor legyen jövő is! Általában az interjú végén ez a kérdés biztos megjelenik: tervek. Mondd, Andi, tervezel? Itt most nem a listatalálkozós aktivitásodra gondolok elsősorban, bár a jó hangulatban nem elhanyagolható a szereped.

Természetesen vannak terveim, de sok múlik az egészségi állapotomon is. Nem szeretném végleg elhagyni a Verslistát, hiszen ki lenne akkor a pálinkafelelős? De a jövő még bizonytalan. Sok múlik a nyár végén. Addig is remélem, még írok egy párat. Hogy verset, vagy novellát, az a jövő zenéje. 

– Köszönöm, hogy rendelkezésemre álltál, további jó alkotókedvet!

(A fenti cikk megjelent a Képzeld el… c. irodalmi folyóirat az évi számában)

Vélemény, hozzászólás?