Jó étvágyat! :o)

Régimódi almás pite

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval és a sütőporral. Rakd hozzá a feldarabolt vajat és a zsírt, majd morzsold el a liszttel. Add hozzá a tojást, a cukrot és egy-két evőkanál tejfölt. Gyúrd össze, puha, rugalmas tésztát kell kapni. Vedd ketté, és formázz cipókat. Takard le, és tedd fél órára a hűtőbe.

 

Közben a megmosott, kimagozott almákat reszeld le, és szórd meg fahéjjal. Pihentetés után az egyik cipót rakd lisztezett felületre, gyúrd át, és nyújtsd ki. Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral, és tedd bele a tésztát. Szórd meg zsemlemorzsával vagy darált dióval, majd oszd el rajta a kinyomkodott almát. A másik cipót is nyújtsd ki, és fedd be vele a tölteléket. A tetejét villával szurkáld meg, és kend meg egy felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 40 perc alatt. Várd meg, amíg kicsit hűl, és szórd meg fahéjas porcukorral.

  • 1 kg alma
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa vagy darált dió
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál tejföl
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás (a tetejére)

Klasszikus mákos és diós bejgli

A lisztet és a porcukrot szitáld egy tálba. Add hozzá a sót és a reszelt citromhéjat. Rakd hozzá a kis darabokra vágott vajat, majd a kezeddel alaposan morzsold össze. Üsd a tojást egy másik edénybe, öntsd hozzá a hideg tejet, add hozzá a vaníliás cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Keverd simára, de nem kell felfuttatni. Tedd a tojásos-élesztős keveréket a liszt közepébe, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Készíts belőle négy egyforma nagyságú gombócot. Takard le, és rakd a hűtőbe legalább egy órára. 

Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a lekvárral, majd öntsd le a forró tejjel. A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el, majd felezd meg a mákos és a diós masszát is. A gombócokat egyenként nyújtsd ki lisztezett felületen két-három milliméter vastagra, és kend meg a töltelékkel. Tekerd fel, és fektesd a rudakat egy tepsibe, egymás mellé. A tojást verd fel, és kend le vele a bejgliket. Meleg helyen fél órát hagyd pihenni, majd újra kend le, és rakd hűvösebb helyre még fél órára. Így lesz szép márványos a tészta. Szurkáld meg több helyen fogvájóval, és mehet az előmelegített sütőbe. Süsd aranybarnára 25-30 perc alatt, majd kihűlve szeleteld fel.

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom

Mákos töltelékhez

  • 20 dkg darált mák
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál lekvár
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej

Diós töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál lekvár
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej