Jó étvágyat! :o)

Klasszikus mákos és diós bejgli

A lisztet és a porcukrot szitáld egy tálba. Add hozzá a sót és a reszelt citromhéjat. Rakd hozzá a kis darabokra vágott vajat, majd a kezeddel alaposan morzsold össze. Üsd a tojást egy másik edénybe, öntsd hozzá a hideg tejet, add hozzá a vaníliás cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Keverd simára, de nem kell felfuttatni. Tedd a tojásos-élesztős keveréket a liszt közepébe, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Készíts belőle négy egyforma nagyságú gombócot. Takard le, és rakd a hűtőbe legalább egy órára. 
Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a lekvárral, majd öntsd le a forró tejjel. A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el, majd felezd meg a mákos és a diós masszát is. A gombócokat egyenként nyújtsd ki lisztezett felületen két-három milliméter vastagra, és kend meg a töltelékkel. Tekerd fel, és fektesd a rudakat egy tepsibe, egymás mellé. A tojást verd fel, és kend le vele a bejgliket. Meleg helyen fél órát hagyd pihenni, majd újra kend le, és rakd hűvösebb helyre még fél órára. Így lesz szép márványos a tészta. Szurkáld meg több helyen fogvájóval, és mehet az előmelegített sütőbe. Süsd aranybarnára 25-30 perc alatt, majd kihűlve szeleteld fel.
Prep Time 1 hr 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 2 hrs
Course Desszert
Cuisine Magyar
Servings 4 adag

Equipment

  • hűtőszekrény
  • nyújtódeszka
  • sütő

Ingredients
  

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom

Mákos töltelékhez

  • 20 dkg darált mák
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál lekvár
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej

Diós töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál lekvár
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej

Notes