Jó étvágyat! :o)

Régimódi almás pite

femina.hu
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sóval és a sütőporral. Rakd hozzá a feldarabolt vajat és a zsírt, majd morzsold el a liszttel. Add hozzá a tojást, a cukrot és egy-két evőkanál tejfölt. Gyúrd össze, puha, rugalmas tésztát kell kapni. Vedd ketté, és formázz cipókat. Takard le, és tedd fél órára a hűtőbe.
 
Közben a megmosott, kimagozott almákat reszeld le, és szórd meg fahéjjal. Pihentetés után az egyik cipót rakd lisztezett felületre, gyúrd át, és nyújtsd ki. Egy közepes tepsit bélelj ki sütőpapírral, és tedd bele a tésztát. Szórd meg zsemlemorzsával vagy darált dióval, majd oszd el rajta a kinyomkodott almát. A másik cipót is nyújtsd ki, és fedd be vele a tölteléket. A tetejét villával szurkáld meg, és kend meg egy felvert tojással. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 40 perc alatt. Várd meg, amíg kicsit hűl, és szórd meg fahéjas porcukorral.
Prep Time 25 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 5 mins
Course Desszert
Cuisine Magyar

Equipment

  • szita
  • tál
  • hűtőszekrény
  • tepsi
  • nyújtódeszka

Ingredients
  

  • 1 kg alma
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa vagy darált dió
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál tejföl
  • 1 csipet
  • 1 db tojás a tetejére

Klasszikus mákos és diós bejgli

femina.hu
A lisztet és a porcukrot szitáld egy tálba. Add hozzá a sót és a reszelt citromhéjat. Rakd hozzá a kis darabokra vágott vajat, majd a kezeddel alaposan morzsold össze. Üsd a tojást egy másik edénybe, öntsd hozzá a hideg tejet, add hozzá a vaníliás cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Keverd simára, de nem kell felfuttatni. Tedd a tojásos-élesztős keveréket a liszt közepébe, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Készíts belőle négy egyforma nagyságú gombócot. Takard le, és rakd a hűtőbe legalább egy órára. 
Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a lekvárral, majd öntsd le a forró tejjel. A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el, majd felezd meg a mákos és a diós masszát is. A gombócokat egyenként nyújtsd ki lisztezett felületen két-három milliméter vastagra, és kend meg a töltelékkel. Tekerd fel, és fektesd a rudakat egy tepsibe, egymás mellé. A tojást verd fel, és kend le vele a bejgliket. Meleg helyen fél órát hagyd pihenni, majd újra kend le, és rakd hűvösebb helyre még fél órára. Így lesz szép márványos a tészta. Szurkáld meg több helyen fogvájóval, és mehet az előmelegített sütőbe. Süsd aranybarnára 25-30 perc alatt, majd kihűlve szeleteld fel.
Prep Time 1 hr 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 2 hrs
Course Desszert
Cuisine Magyar
Servings 4 adag

Equipment

  • hűtőszekrény
  • nyújtódeszka
  • sütő

Ingredients
  

  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom

Mákos töltelékhez

  • 20 dkg darált mák
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál lekvár
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej

Diós töltelékhez

  • 20 dkg darált dió
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál lekvár
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej

Notes