Derkovats Gyula: Gutenberg induló

500 Ft

MP3 hangfájlok: Gutenberg induló

20 készleten (utánrendelhető)

Kategória:

Leírás

Derkovats Gyula: Gutenberg induló

Megjelenés: 2018, Róza & Julius kiadó gondozásában

 

Leírás:

A 2018. év Gutenberg halálának 550. emlékéve…

Már hosszú ideje vagyok nyugdíjas nyomdász. Egy napon eszembe jutott a több, mint 50 évvel ezelőtti magyar érettségi szóbeli vizsgám, amelyben Vörösmarty Mihályról értekeztem, és többek között szóltam A Guttenberg albumba című, 1839-ben írt verséről is.  Újra elő is vettem, és elragadtatással olvastam, többször egymásután. Azon kívül, hogy a költő verse ma is aktuális, egy késztetést éreztem meg magamban.

Mindjárt az első sora egy gyönyörű hexameter, amelynek ritmusa számomra rövidesen egy induló kezdősorának kigondolását jelentette. Hogy el ne felejtsem, tüstént le is jegyeztem. Ekkor elhatároztam, hogy egy indulót faragok ebből a versből…

Az induló férfi-női énekhangra és szimfonikus zenekarra épült. Ebben érdekes pillanat a vers-szakaszok előtt beiktatott, három ütemes ‒ általam elnevezett ‒ zenei iniciálé, amely mozgalmas ötszólamú előjátéka a vers-szakaszoknak, és mely ebben a műfajban szokatlan megoldás. Az induló jellegzetes szereplői az énekhangokon túl a trombita, a klarinét, a cintányér.

Legyen ez a zene is egy méltó Gutenberg-emlékjel a világ számára, és kívánjuk, hogy váljon minden nyomdász, minden betűművelő és -szerető ember egyetemes indulójává.

A verset elmondja Jártó Róza. A zenét előadja a Róza & Julius szimfonikus és vokális virtuális együttes.

Belehallgatás:

https://youtu.be/zdppy1nTDJs

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Derkovats Gyula: Gutenberg induló” értékelése elsőként