[E-KÖNYV] Kutasi Horváth Katalin: Hollókörző [KMI E 020] (epub)

1.990 Ft

[E-KÖNYV] Kutasi Horváth Katalin: Hollókörző [KMI E 020] – 2023 – az A5-ös, 150 oldal, keménytáblás b.-jú nyomtatott könyv epub változata – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

 

25 készleten

Leírás

[E-KÖNYV] Kutasi Horváth Katalin: Hollókörző [KMI E 020] c. nyomtatott könyv epub változata*

Kedves Olvasó!

      Hadd szóljak először is a furcsa címről: A természet szerelmeseiként olykor megpihentünk a pilisi hegyek ölelésében Dobogókő alatt a Rám-hegyen, ahol bűvös energiák járják át az embert, s a Föld szívcsakrája is itt található. Egy alkalommal sámándobokkal érkezett egy fehér ruhás kis csapat ide, s tanúi voltunk, ahogy misztikus rigmusaikkal megidézték a természet erőit, szellemeit, majd továbbmentek. Mintha csak egy jelenés lett volna! De mindenképp varázslat száll a vándorra, ha itt tartózkodik. És ezen a békés kis helyen mindig egy hollópár fogadott minket, mindannyiszor ott köröztek a sziklák fölött.

Ám egyszer egyikük az egyik fáról szemlélt minket, miközben felértünk, majd szokatlan módon mellénk telepedett, furán beszédes volt jelenléte. Így panaszolta el hű társa elvesztését. Átéreztük elárvult lelke rezdüléseit, összeszorult szívvel figyeltük. Szimbólumunkká vált ez a hollópár. Hisz elvesztettem azt, kivel oly hosszú időn át összetartoztam, s ott körözök valójában és az emlékeimben most már én is egyedül azokon a helyeken, ahol együtt jártunk, s bármerre vet a sors, hiányzik egy részem. Engem is alaposan megtépáztak a szelek, mint ezt a hollót.

 

A VallomásOKban megcsillan a gyerekkorom, a küldetésem, ars poeticám, szeretteim féltő megbecsülése és hiánya, ragaszkodásom emberekhez, emlékekhez, elvekhez, az emberi erkölcshöz, tisztességhez, s persze mániákusan kísért a mátrai, a tátrai táj, és minden apró rezdülés, villanás, akár ellentétes hatás, amitől az lettem, aki.

Könyvem második részében – ez a MEGIDÉZŐ – megszólítom, megszólaltatom szándékosan vagy akarattalanul azokat a költőket, alakokat, sorokat, akik-melyek lelkembe vagy tudatomba furakodtak, és öntudatlanul is munkálkodnak bennem. Szívemben élnek, nem is tagadom. Valahogy újra és újra feléjük sodornak a gondolatszelek.    Üzenőfalamon felismerések, nem múló, elkergethetetlen fájdalmak jelennek meg, hátha valaki nemcsak a saját kárán tud tanulni, talán időben olvassa a figyelmeztetést, és tud tenni a fátum és a megrögzött emberi hibák ellen… Lélektükröm nem ferdít és nem szépít, mégis bátran nézek bele, s merészen fordítom az érdeklődők felé is.

Az Akrosztichonok sokszor talán játékosabbnak tűnnek, de a mélységekben visszaköszön minden, ami épp foglalkoztatott illetve nem hagy békén, és világos: nem tudtam még fájdalmaimon, veszteségeimen túllépni.

A Képversek is hasonlóról árulkodnak, hiába a könnyed pillangó, a kárörvendve forgolódó malom, a légies repülő, a kacér tulipán alakja, az elégikus hang be-beárnyékolja a játékos formát.

Az Állati részben pályázatokra (Teknős, Tej, Szurikáta, Sárkány) született írások találhatók, de “felmekeg” benne a kecskegida is.

A Baranyai Attila által kitalált forma sok versikét eredményezett, az új, de már nagy teret hódító Pundurkák blokkban különféle lét- és lélekszíntereken fordulok meg, de irodalmi alakokat is megszólítok, megidézek, s különféle érzésekben is elmélyedek. A Facebook Pundurka csoportjában való ténykedésem ihlette őket.

A pundurkánál is újabb, a Nagy János (Jega) által felvetett formát tartalmazó, Mütyürkéknek keresztelt részben a Kosztolányi Dezső által legszebbnek tartott tíz szó, valamint a Fábián Pál nyelvész által kellemes hangzásúnak érzékelt huszonegy szóra írtam kis kétsorosokat.

Végül a KÖNNYEDÉN versei következnek: ezek nagy részét a Baranyai Attila által készített újabb 39 furcsa témát felvető, önálló folyóiratsablon ihlette, de a folyóirat témái közül több felbukkan a vallomásoknál, a megidézett költőknél és az üzenőfalon.

Érzéseim, gondolataim gyakran hexameterekben kéredzkedtek elő. Remélem, ez inkább előnyére válik a kötetnek, s verseim így tán jobban hatnak.

(Kutasi Horváth Katalin)


*A könyv epub változatát a rendelés véglegesítése után, annak kifizetését követően e-mailben küldjük meg a megrendeléskor megadott e-mail címre!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„[E-KÖNYV] Kutasi Horváth Katalin: Hollókörző [KMI E 020] (epub)” értékelése elsőként