PUNDURKA 6. – folyóirat – 2022 [KMI PDF 04]

650 Ft

PUNDURKA 6. – folyóirat – [KMI PDF 04] – 2022 – A5, 40 oldal – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

14 készleten (utánrendelhető)

Leírás

PUNDURKA 6. – IRODALMI ALAKOK 1. – folyóirat – 2022 [KMI PDF 04]

Előszó

A Pundurka csoportban az elmúlt időszakban 19 jól ismert irodalmi alakot vettünk sorra betűrendben. Minden hét gondolati terméséből 18-18 pundurka került ebbe a gyűjteménybe, és ennyiszer 18 szótagba sűrített megállapítás, jellemzés. Összesen 342 versike olvasható tehát itt, s belengi a lapokat a múlt erkölcse, szellemisége – természetesen modern köntösbe bújtatva, friss szívvel és lélekkel szemlélve őket.

Megjelennek itt szép sorban a magyar irodalom hősei, Arany János alakjai: a vérfoltot eltűntetni képtelen Ágnes asszony a balladából és a hűséges szolga, Bence a Toldiból; Arany László Hűbele Balázsa; Vörösmarty álmodozó, Tündét kergető Csongorja; Kosztolányi Édes Annája, ki a tyúk nyakát sem tudja kitekerni, öntudatlanul mégis kettős gyilkossá teszi az elfojtott fájdalom; a Biblia, ill. Babits Mihály Ninivét megjárt, szerencsétlen igehirdetője, Jónás; Katona József tiszta lelkű, meggyalázott Melindája a Bánk bánból; Móricz Zsigmond nyíltszívű Nyilas Misije a Légy jó mindhaláligból; Petőfi Sándor ráérős, nemtörődöm Pató Pálja; vagy Jókai Mór kettős életet élő Tímár Mihálya Az arany emberből.

De világirodalmi figurák is feltűnnek az ábécében: Shakespeare jólelkű, de rosszul számító Lőrinc barátja a Rómeó és Júliából; a szoknyavadász Don Juan, kinek történetét többen is megírták; a mesehőssé vált óriás-törpe Gulliver; a több feldolgozásból is ismert, rejtélyeket őrző Kékszakáll; az ókori eposz leleményes Odüsszeusza; a kalandjairól, a lakatlan szigeten átélt történeteiről híres Robinson; Don Quijote fegyverhordozója, a földhözragadt Sancha Pansa, vagy az Anna Karenina-történet meghatározó alakja, Vronszkij; és a végén a Hamlet-történet kapcsán megidézett Yorick.

Nem is olyan könnyű 18 szótagban megragadni a fent említett alakok történetét! Ezekben a pundurkákban elemző gondolatokat és értékítéletet is felvállaló sorokat is találunk szép számmal, és többet a jelenre ill. önmagunkra is vonatkoztathatunk, tanulhatunk belőlük, elgondolkodásra késztetnek. Igazán érdemes elmélyülni bennük!

Kutasi Horváth Katalin

(A kiadvány szerzői: Gáll Júlia, Gáspár Klára, Gyergyói Edit, Holécziné Tóth Zsuzsa, Horváth-Tóth Éva, Ignáth Imréné, Joó Brigitta, Jószay Magdolna, Kisznyér Ibolya, Klotz Mária, Kutasi Horváth Katalin, Leslie Pintye, Péteriné Jencski Erzsébet, Petres Katalin, Radnóti Léda, Sági Klári, Sánta Hajnalka, Simon Lola, Szabó Ági, Szabó Eszter Helka, Thesaurus, Tövissy Judit, Tuboly Erzsi)

(1.500 Ft összvásárlás alatt NEM postázunk!)

CSATLAKOZZ Facebook csoportunkhoz!: https://www.facebook.com/groups/pundurka

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„PUNDURKA 6. – folyóirat – 2022 [KMI PDF 04]” értékelése elsőként