Közelkép: Diana Soto – 2017

Keszy-Harmath Dániel: Alkotói közelkép
DIANA SOTO

– Mutatkozz be a Képzeld el… olvasóinak, kedves Diana!

– A nevem Tanács Diána, írói néven Diana Soto.

– Hogyan kezdődött vonzalmad, szereteted az íráshoz? Mesélj a kezdetekről!

Diana Soto

– Az írás az olvasás szeretetével kezdődött, mondhatni én voltam az egyetlen óvodás, aki azért várta az iskolát, hogy saját magának olvashasson meséket. 

– Mikor születtek az első verseid?

– A legelső verseimre nem is emlékszem, néhány sorosak voltak, és anyukámnak készítettem őket. 12 éves koromból maradtak fent az írásaim, versek a fákról, lavinákról és a falumról, ahol akkor éltünk. 

– Milyen témákról írsz még szívesen?

– Volt egy rövid korszakom a szerelemről, majd 16 évesen már megtaláltam a kedvenc témáimat, a szomorúságot, öregedést és a halált. 

– Értél-e el valamilyen jelentős sikert, esetleg versenyeredményt?

– Legnagyobb általános iskolás sikerem a Kazinczy-jelvény megszerzése volt.

– Gratulálok!

– Köszönöm.

– Hogyan folytatódott a középiskola?

– Középiskolás koromban írtam meg az első novelláimat, rövid történeteimet, és elkezdtem naplót vezetni, amit máig napi rendszerességgel írok. Versíró, versmondó versenyeken vettem rész, kisebb-nagyobb sikerrel. Egy országos kémia versenyen például azért értem el helyezést, mert a zsűrinek annyira tetszett a fogalmazásom, nem is a kémia miatt. 

– Ha jól tudom, jelenleg nem Magyarországon élsz. Hogyan kerültél külföldre?

– Ballagás után szinte azonnal külföldre költöztünk, ahol mondhatni gyökeresen megváltozott az életem. Egy évig szinte a tollat sem vettem elő, szerencsére azonban visszataláltam kedvenc tevékenységemhez. 

Egyik nap a közösségi oldalt böngészve találtam rá a Verslista csoportra, ahova azonnal beadtam a jelentkezésemet. Igazán jól döntöttem. Pár hónapnyi tagság után annyi verset írtam, mint az elmúlt 3 évben. 

– Igen, és sorra nyered a verslistás játékokat, pályázatokat, amelyekhez ezúton is gratulálok!

– Köszönöm.

– Mesélj az eddig megjelent írásaidról!

– Ebben az évben jelent meg az első verseskötetem, mely a 6 év alatt összegyűlt verseket tartalmazza. 3 hónap alatt azonban annyi új verset írtam, hogy már majdnem kész a következő kötetem is. Emellett még elkészült az első drámám, amelyet szintén ki szeretnék adatni még ebben az évben. 

– Milyen távlati terveid vannak a könyvkiadás terén?

– Van még egy regényem, félig kész állapotban, mely a jövőbe repíti el az olvasót, ahol öt furcsa nép életével ismerkedhet meg, és kiderítheti, hogy mi történt az emberiséggel. Emellett már vázlatosan készen van a következő regényem is, mely a múltba repít majd vissza, egészen időszámításunk elé, és egy királynő történetét dolgozza fel az én fantáziámmal fűszerezve. Két mesekönyv-ötletem is született, a grafikusom már meg is tervezte a karakterek kinézetét, remélhetőleg 2017-ben azt is a boltokban fogom viszontlátni. A drámákról sem szeretnék lemondani, és egy novelláskötet is hívogatón integet felém.

(A fenti cikk megjelent a Képzeld el… c. irodalmi folyóirat az évi számában)

Vélemény, hozzászólás?