Közelkép: Lám Etelka – 2023

Lám Etelka régi-új tagunk, mindig aktívan részt vett a Verslista életében, s nagy örömünkre legutóbbi találkozóinkon is jelen volt. Nemrég jelent meg a Kortárs Magyar Irodalom Kiadó gondozásában kedves mesekönyve, az Opálgyűrű, varázssíp, de heti játékainkon is fel-feltűnik verseivel. 2013-ban a Tigris vers- és prózaíró pályázaton első helyezést ért el. Az Irodalom Feketén-Fehéren című folyóirat 2014/01. száma az ő verseit, prózai írásait tartalmazza.

– Etelka, mely városok játszottak fontos szerepet az életedben? Miért? Mesélj pár szót róluk, kérlek!

– Az első város, mely meghatározó életemben: Szentendre, ott születtem, gyerekkoromban sokat filmeztek a város központjában, mindig ott voltam és végignéztem a filmezést. Sok művészt megismertem, mellettünk lakott egy festő, Deim Pál. Egyik osztálytársam, Zámbó István szobrász lett. Unokatestvérem férje pedig Golán Lajos szobrász. Sokat forgolódtam művészek között. A férjem, Hanyecz István is kisplasztikákat készített. A szentendrei könyvtárba sokat jártam, sűrűn – hetente – cseréltem a könyveket, sokat olvastam, főleg regényeket.

A másik fontos város Göteborg, ott éltem 42 évig. Imádtam a tengert és a gyönyörü tájat. Csodálatos a sziklás tengerpart a vízen, rengeteg vitorláshajó a tengeren, a látvány lenyűgöző. A harmadik Budapest, ide jöttünk időnként haza, most is itt élünk. Nagyvárad is, ahol az Ady múzeum is található, nagy hatással volt rám,

– Férjeddel sokáig éltetek külföldön. Nyomot hagyott ez írásaidon? Volt honvágyad?

Az első öt évben volt honvágyam, de utána, mikor már hazajöhettünk, elmúlt. Itt-ott felbukkan a svédországi táj az írásaimban, biztos öntudatlanul is nyomott hagyott ez az időszak gondolkodásomon.

– Most már nyugdíjas vagy, de kíváncsiak vagyunk, mit tanultál, milyen területen dolgoztál. Szólj erről is!

Fiatalkoromban egy telefonközpontban dolgoztam, ez volt a legjobb munkahelyem, ma már ilyen nincs. Svédországban sokat jártam iskolába, sokféle képzésen voltam. Dolgoztam irodában, élelmiszer-központban, és végül egy öregotthonban. Innen mentem nyugdíjba.

– Mikor és hogy kezdtél el írni, kik voltak rád hatással?

– Mikor István verseskötete megjelent, 2013-ban kezdtem írni, a Fullextrán mutattam be írásaimat. Sok segítséget kaptam ehhez. Szomorúfűz, aki már meghalt, gyűjtötte az írásaimat. Egyik mese hozta a másikat. Mindez talán oda vezethető vissza, hogy gyerekkoromban sok mesét olvastam, majd Jókai regényei tetszettek meg. Dumas és Verne könyveit is izgalmasnak tartottam. Nagyon szerettem utazni, a történelmi helyek, mint pl. Egyiptom, elvarázsoltak, élményeimet beleszőttem a mesés történeteimbe. Végigutaztunk Európán, Párizs is nagy élmény volt, hol nagy költőink és Munkácsy Mihály is járt…

– Mely műfajok állnak hozzád közel? Mit jelent számodra az írás?

– Mindig is szerettem a meséket, talán az áll a legközelebb hozzám, de elbeszéléseket, novellákat is írok, és írok verseket is. 

– A KMI – Barátok Verslistán kívül még milyen fórumokon találhatjuk meg műveid?

– A Fullextrán kívül a Holnap Magazinban is megjelentek műveim.

– Hogy éled meg a jelent? Milyen vágyaid, terveid vannak?

Megjelentetnék egy verseskötet is mesekönyvem mellé, melyhez svéd barátaink is gratuláltak, szeretnék, ha megjelenne svédül vagy angolul is, de ez csak vágy. Ám távolabbi terveim között szerepel még valami: Édesanyám írt egy naplót a háború szörnyűségeiről, mindarról, ami vele történt. Talán nekifogok, és elmesélem történetét.

– A Kortárs Magyar Irodalom Kiadónál nemrég megjelent mesekönyvedhez sok gyermek- és felnőtt olvasót, terveid megvalósításához pedig nagyon jó egészséget, örömteli alkotást kívánunk, Etelka!

(A fenti cikk megjelent a Képzeld el… c. irodalmi folyóirat az évi számában)

Vélemény, hozzászólás?