Czégény Nagy Erzsébet – Nagy János: Két világ [KMI A 012]

2.000 Ft

Czégény Nagy Erzsébet – Nagy János: Két világ [KMI A 012] – 2023 – A5, 146 oldal, puhatáblás b. – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

 

2 készleten

Leírás

Czégény Nagy Erzsébet – Nagy János: Két világ 

      A különleges kötet mély érzelmekkel bíró, egymásra is fogékony, egymást is megihlető finom lelkei összeillenek, együvé tartoznak, ízig-vérig költők. Egybeforrt a szerzőpárosnak nemcsak a szívük és érzésviláguk, de az életük is. Mindketten rendkívül érzékenyek a külvilág dolgaira. Benyitnak a csendkapukon, fojtott titkokra éreznek rá, elégikus hangulatú műveikben (nemcsak a verseikben, de Czégény Nagy Erzsébet elbeszéléseiben és Nagy János filmforgatókönyv-vázlataiban, sajátosan áradó gondolatfolyamaiban is) ott lapulnak a széttört életek árnyai, hangulatréseiken ott süvít a hiány, de érződik a jövőbe vetett, újraépített, egymásba kapaszkodó hitük is, mely optimizmust, derűt áraszt.

Álmok, vágyak lebegnek körülöttük, összesimul a lelkük, érzik, figyelik egymást, eggyé válnak idegsejtjeik. Átlelkesítik a tájat, eluralkodik szívükben a végtelen, kifeszítik a pillanatot. Titokzatos kincsekre vár bennük az ébredés, feloldódik körülöttük a magány, a csend és a távolság is új értelmet kap így.

Egy a verseik hangulatában is összeillő szerzőpáros színes, egyedülálló könyvét tarthatjuk kezünkben, kik rendkívüli empátiával látják, érzékelik egymást és környezetüket is. A személyes kötődés, a mérhetetlen szeretetet sugárzó, elfogódott, hálatelt szívek (akár a Szöszkében, akár az anya alakját megidéző versekben) a röpke, meghitt pillanatok köré magasztosulnak.

Egyedi költői képek, modern formai megoldások, egyéni hangú vallomások tárják fel a két költő oly szépen összefonódó, sok ponton érintkező, hasonló, mégis oly nagyon jellegzetes, felismerhetően eltérő, csak rájuk jellemző világát!

(Kutasi Horváth Katalin)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Czégény Nagy Erzsébet – Nagy János: Két világ [KMI A 012]” értékelése elsőként