Derkovats Gyula: Angyalok imája

500 Ft

MP3 hangfájl: Angyalok imája; PDF kottafájlok: partitúra és szólamkivonatok

20 készleten (utánrendelhető)

Leírás

Derkovats Gyula: Angyalok imája

Megjelenés: 2020, Róza & Julius kiadó gondozásában

 

Leírás:

A Tisza keringő című alkotásunkban már szó volt arról, hogy az a Négy évszak szimfonikus zenemű második tétele, amely hamarabb lett kész, mint az első tétel. Egy nagy zenemű megálmodása és kivitelezése nem egy lineáris vonalon futó megvalósítás, hanem egy terv végrehajtása: 1 ‒ Tavasz, 2 ‒ Nyár, 3 ‒ Ősz, 4 ‒ Tél, de nem feltétlenül egymásután, hanem az ihlet megnyilvánulása szerint. Így jelent meg elsőnek nyár köszöntőnek a Tisza keringő, most pedig a téli áhítat megtestesítője, az Angyalok imája.

Mondhatni azt is, hogy egy nagyszabású, többtételes zenemű megalkotása hasonlít egy nagyszabású festmény csoport készítéséhez, ahol az alkotó hol itt, hol ott helyez fel vázlat részeket, színfolt részleteket, majd azokat itt is, ott is többszöri nekifutással végleges állapotba hozza.

Beethoven a 9. szimfóniáját 11 évig írta, és valószínűleg ő is hol egyik, hol másik részen dolgozott, és csiszolgatott újra meg újra. Így vagyunk a Négy évszakkal is. A Tél tételnek az első része egy karácsonyi mise áhítatát célozza, amelynek megvalósítása egy hatszólamú vegyes kórus megszólaltatásával történik. A férfi tenor és a női szoprán vezetik a fő szólamokat, a mezzoszoprán, alt, bariton és basszus hang mindezeket színesíti, kiegészíti, egységbe foglalja. A tenor a Mi Atyánk imát mondja, gregorián ének stílusban. A zenemű az égi hangzású angyal-éneket kívánja közelebb hozni hozzánk…

És ekkor közbeszólt az egyáltalán nem várt esemény, a gyorsan megjelenő és az egész világot megváltoztató koronavírus világjárvány… Ebben a szituációban az Angyalok imája egy új, nemesebb, átfogóbb, nagyobb horderejű célt is kapott, nevezetesen ima az emberiségért…

És így került publikálásra. Először magyar feliratozással és ima-hanggal. Majd német, angol olasz, spanyol, orosz feliratozással is.

 

AZ IMA Néked, Érted szól ebben az emberiség nehéz időszakában. Adjon erőt, reménységet, hitet, hogy szerencsésen túléljük a világjárványt. A Mi Atyánk ima a föld minden keresztény emberének napi imája. Itt az angyalok kórusa énekli a mennyből mindannyiunknak.

És őszinte hála és nagyrabecsülés mindazoknak, akik hősiesen küzdenek a koronavírus világjárvány betegeinek megmentéséért és a koronavírus legyőzéséért…

Végül szóljon az ima a koronavírusban elhunytak lelki üdvösségéért…

Hallgassátok e zenét és továbbítsátok szeretettjeitek felé…

A zenéhez a már megszokott módon, imamondás is kapcsolódik a Dallamokkal ölelt rímek stílusában, az imamondó itt Jártó Róza.

Elkészült a zene CD lemeze is a Róza & Julius szimfonikusok vokális virtuális együttes előadásában. Ennek a legújabb érdekessége, hogy a zenei hanganyagon kívül a szimfonikus zenekar teljes PDF kottaanyagát is tartalmazza a partitúrán kívül 6 szólam kivonattal, amely elektronikus kottaolvasóval megjeleníthető, vagy megfelelő formátumú printerrel kinyomtatható.

Belehallgatás:

https://youtu.be/q1pY7yXM5mE

(A kiadó által kiadott antológiák megvásárlása esetén a postázás ingyenes, ezesetben rendelésekor használd a “POSTA” kupont az ingyenes szállításhoz!)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Derkovats Gyula: Angyalok imája” értékelése elsőként