Derkovats Gyula: Múzsák indulója

500 Ft

MP3 hangfájl: Múzsák indulója; PDF kottafájlok: partitúra és szólamkivonatok

20 készleten (utánrendelhető)

Leírás

Derkovats Gyula: Múzsák indulója

Megjelenés: 2017, Róza & Julius kiadó gondozásában

 

Leírás:

Ady halálának centenáriumára ajánlva.

Régi vágyam, hogy megírjam a Múzsák indulóját.

Az induló a zeneirodalomban ritkán előforduló műfaj, de úgy éreztem, hogy ez a ritmikailag erős zene fejezné ki legjobban azt a törekvést, hogy a művészek menetelnek a Parnasszusra fel. Hogy mégis a múzsák indulója, nem a poétáké, az egyszerűen abból következik, hogy mindenfajta művészek tükörképei, a Múzsák az alkotó szellemek inspirálói, és ők hívogatják a hegyre menőket…

Zenei példaképem F. Schubert 8. szimfóniájának második tétele, annak indulós ritmusa, legalább is a főtéma kezdő taktusokban. Aztán a megszületett dallam természetesen a saját útját, ritmusát járja. Néha persze a klasszikus ritmusok közé szinkópák is bekerültek, bontva ezzel a monotonitást. Hogy tovább bonyolódjon a mű szerkezete, a szorosan vett induló ritmusát egy lassúbb, lágyabb dallamsorral is gazdagítottam, amely lecsengése után visszatér a pergő induló dallam, rokon hangnemben.

És akkor jött be egy új és nagyon szerencsés gondolat, mondhatnám csoda… A már majdnem kész mű egy mélyebb, új értelmet kapott, mivel ez év januárjában beköszöntött Ady Endre halálának centenáriuma. Mindjárt tudtam, hogy ezzel Ady lesz a mű középpontja, Ráadásul az őt nagyon jellemző verse az Ifjú szívekben élek szerkezetileg pontosan beleillett a zenébe. Nem is az indulóba, hanem az indulóba befoglalt lassúbb ritmusú lágy zenébe… Így az Ady gondolat valóban rezonanciába hozta és egy magaslatra emelte a Múzsák indulóját…

A Múzsák indulója szimfonikus zenekarra írt mű lett, de jellemzően a női-férfi hang is ellen-pontozva hozzásimult a már megírt fő dallamvonalhoz. Hallgatás közben megérezhető, hogy a zenei szövet bonyolult sokszólamú, és a szólamok önmagukban is önállók, de valamely módon harmonizálnak a többi szólammal. A zenéhez a már megszokott módon, versmondás is kapcsolódik a Dallamokkal ölelt rímek stílusában, a verselő itt Jártó Róza.

Elkészült a zene CD lemeze is a Róza & Julius szimfonikusok és vokális virtuális együttes előadásában. Ennek a legújabb érdekessége, hogy a zenei hanganyagon kívül a szimfonikus zenekar teljes PDF kottaanyagát is tartalmazza a partitúrán kívül 15 szólam kivonattal, amely elektronikus kottaolvasóval megjeleníthető, vagy megfelelő formátumú printerrel kinyomtatható.

Belehallgatás:

https://youtu.be/8_LSVwUOoUM

(A kiadó által kiadott antológiák megvásárlása esetén a postázás ingyenes, ezesetben rendelésekor használd a “POSTA” kupont az ingyenes szállításhoz!)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Derkovats Gyula: Múzsák indulója” értékelése elsőként