Derkovats Gyula: Tisza keringő

500 Ft

MP3 hangfájl: Tisza keringő; PDF kottafájlok: partitúra és szólamkivonatok

20 készleten (utánrendelhető)

Leírás

Derkovats Gyula: Tisza keringő

Megjelenés: 2019, Róza & Julius kiadó gondozásában

 

Leírás:

A fenti cím elsőpillantásra furcsának tűnik. Hogy-hogy?

Tudjuk, hogy a bécsieknek ott van Johann Strausstól a Kék Duná-juk, a cseheknek Bedrich Smetanától a Moldvá-juk, és most a sors úgy hozta, hogy a legszebb magyar folyónk, a Tisza is inspirált magának egy szimfonikus keringőt…

A történet kezdete persze nem innen indul, hanem onnan, hogy a következő jelentősebb zeneszerzői munkaként egy Négy évszak zenei ciklus megalkotását tűztük ki célul. Persze ez sem egyedüli, hiszen Vivaldi Négy évszak hegedűversenye, Vagy Csajkovszkij Évszakok zongora darabja mindezt a témát már jóval megelőzte, és jól ismert. Magyar viszonylatban azonban ilyen nevű téma ismeretlen, ideje tehát, hogy legyen.

Hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, meg kell jegyeznem, hogy a most bemutatott Tisza keringő nem az első, hanem a második a sorban. Ugyanis a Négy évszak ciklusnak sok dallam részlete már kottában van rögzítve, de a nyár évszak a Tisza folyónkkal került megjelenítésre, és itt alakult ki a legerősebb az inspiráció, már csak azért is, mivel Petőfi Sándor A Tisza című versével fonódott, ölelkezett össze. Így ez lett kész elsőnek.

A vers négy mozzanatával inspirálta a zenét: a Tisza-anya és a kis Túr-gyermek találkozása, a tündérek tánca, a boldog órák életérzése a természet örök szépségével, s végül a Tisza árvize. Keretként szinte folytonosan ott pulzál a folyó hullámzását imitáló fuvola és hárfa cikázó hangja. Ja, és bevezetésként a Tisza kanyargóssága… Ez egy népdaltöredék keringős alakjával indul. Minden kanyarhurok ugyanezzel a motívummal került leírásra, csak mind más hangnemben, az előző motívum kvartjára ugrásával.

Ezután jön a főtéma, majd a tánc. A boldog órák és a nagy természet örök szépsége ‒ Petőfi örökbecsű gondolata ‒ jelenti a zene érzelmi csúcspontját is. És aztán már a csúcspont utáni megnyugvás jöhetne, de Petőfi a vers zárásaként a szelíd Tisza drámai árvizét jeleníti meg és ezzel a csattanóval megszakítja a gondolatsort. Ugyanez jelenik meg a zenei felvezetésben is, a félrevert harang, az árvíz tombolása és tengerré terjedése, de végül is e második érzelmi csúcs a víz lefutása utáni megnyugvásával, a csenddel a környezet siralmas pusztítását érzékelteti. A zenéhez a már megszokott módon, versmondás is kapcsolódik a Dallamokkal ölelt rímek stílusában, a verselő itt Jártó Róza.

Elkészült a zene CD lemeze is a Róza & Julius szimfonikusok virtuális együttes előadásában. Ennek a legújabb érdekessége, hogy a zenei hanganyagon kívül a szimfonikus zenekar teljes PDF kottaanyagát is tartalmazza a partitúrán kívül 21 szólam kivonattal, amely elektronikus kottaolvasóval megjeleníthető, vagy megfelelő formátumú printerrel kinyomtatható.

Belehallgatás:

https://youtu.be/AObNLfCl_vA

(A kiadó által kiadott antológiák megvásárlása esetén a postázás ingyenes, ezesetben rendelésekor használd a “POSTA” kupont az ingyenes szállításhoz!)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Derkovats Gyula: Tisza keringő” értékelése elsőként