Gáspár Klára: Papírsárkány [KMI A 017]

2.500 Ft

Gáspár Klára: Papírsárkány [KMI A 017] – 2023 – A5, 164 oldal, puhatáblás b. – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

 

10 készleten

Kategóriák: , Címke:

Leírás

Gáspár Klára: Papírsárkány

Ajánlás

A Kor lelkét az írástudókban kell keresni” – írta Babits Az írástudók árulása című művében. Az biztos, hogy Gáspár Klára sorait olvasva nemcsak a kor lelkét, de a versek írójának lelkét is megtaláljuk. Jól tudjuk, hogy aki ír, kizárólag akkor lesz hiteles, ha magát adja, ha gondolatait őszintén veti papírra. Ezek a versek hűen tükrözik írójuk gondolatait, érzéseit, aki alapjában véve egy igen vidám, családszerető ember, de a szépség és vidámság mellett foglalkoztatják korunk problémái is.

Többször elragadóan ír gyermekeiről:

Szemében csillognak a fények

– A testvéremnek is kérek!

Ez a csattanó kinek ne csalt volna mosolyt az arcára, vagy az, ahol a sorok derült belenyugvással szólnak a súlyfeleslegről:

Bezzeg kilóimnak semmi oka panaszra,

hiszen jól szaporodnak, élvezettel, kacagva.

A vidám versek mellett igen sok komoly, elgondolkodtató mű is került ebbe a kötetbe. Korunk problémái, az internet világa, a pandémia, a hajléktalanok, a menekültek kérdése és a háború. Mindegyik téma önmagában is megtölthetne egy teljes kötetet. Ezek a versek bemutatják a 21. századi ember gondolatait. Hol elkeseredett:

Egy vírus szállta meg a világot, és foglyokká tett minket,

tüdőnkbe rejti a halált, és elszívja lélegzetünket…

Hol pedig reménykedő:

Fegyver helyett adj fuvolát a kezébe,

az ágyúdörgést váltsa fel a béke zenéje!

Rendkívül jónak tartom, hogy az ihlető idézetek vagy kiemelt sorok ott szerepelnek a vers előtt. Egyrészt, mert még jobban érthetővé teszi írójuk gondolatait, reakcióit, másrészt pedig arra sarkallja az olvasót, hogy az eredeti verseket is elolvassa, így Klári írásait olvasva megismerkedünk több kiváló költő művével, vagy a már ismerteket felelevenítjük.

Élvezettel olvastam a képverseket, melyek hol repülőt, hol virágot formáznak, vagy az ünnepeket idézve karácsonyfát és húsvéti tojást is.

Mindezek mellett fontosnak tartom még megemlíteni Bozó Pál fotóit, amelyek megelevenítették Klári gondolatait, ezzel még színesebbé téve ezt a kötetet.

Nagy örömmel láttam néhány festményt is, melyeket Klári édesanyja készített, és ezzel azoknak, akik ezt nem tudták, érthetővé vált következő versének részlete is:

Menekülök anyám bölcsességébe,

ki észreveszi az élet szépségét.

Azt nemcsak szóval, ecsettel is megfesti,

és nem hagyja reményemet elveszni.

Mindenkinek sok szeretettel ajánlom ezt a kötetet olvasásra, elmélkedésre. A verseket, melyek felvidítanak, ha szomorúak vagyunk, vagy elgondolkodtatnak a körülöttünk lévő világról.

     Fodor Zsóka

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gáspár Klára: Papírsárkány [KMI A 017]” értékelése elsőként