Herczeg-Vecsei Katalin: Szirmaim [KMI M 012]

2.000 Ft

Herczeg-Vecsei Katalin: Szirmaim [KMI M 012] – 5 cm x 7 cm x 5 mm, 66 oldal, keménytáblás b., 2023 – sorszámozatlan pld. – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

5 készleten (utánrendelhető)

Leírás

Herczeg-Vecsei Katalin: Szirmaim

A lét kibomlik, mint a rügyek, bimbók, s tavaszra vágyik a dermedt szív. Sokat elbír a sebezhető költői lélekszirom. Érzékletes haikui segítségével szinte halljuk Herczeg-Vecsei Katalin szívrezdüléseit, mint ahogy általa az aranyvessző pattogó kibomlását is.

Vele együtt rejtőzünk az aranyeső sárga függönye mögé a zord tél, a világ ridegsége elől. Hisz az évszakok ritmusára születtek ezek a “hangulatdallamok”, érzékrezdülések.

A szépségre hangolódó lírai lélek feltárja egy-egy virágkehely csodáját, mely lágy itatójává lesz a könnyű röptű pillangóknak. Az orgona és a pite illata összekeveredik, így idézi anyja alakját. Meghitt hangulatok nyílnak a virágokkal, a japán haikuk természeti képei is elénk villannak az emlékszirmokkal; kuncogó, kéjes nyári szél vidámítja a vigaszra szoruló lelket, megkondulnak a harangvirá­gok, vagy tán Tündérországban csilingelnek? A költő a természetbe simulva együtt hajlik, nyílik-csukódik a hajnalkával.

Csókok emléke éled, könnyek születnek a harmattal, az akác és a hárs mézes illata terjed az erotikától is fűszeres légben. A szirmokkal levelek táncolnak át az őszbe, szomorú árvaság leng felénk, de a betonsír repedésében árvácska virít.

Jégvirág váltja a negédesen illatozót, a költő bűbája által velünk is játszik a dermesztő szél, de végül kibújik a téltemető optimizmust rejtő bimbaja.

   Kutasi Horváth Katalin

Borító: Vecsei János – Kötés: Kincses János – Tipográfia: Baranyai Attila – Nyelvi lektor: Kutasi Horváth Katalin

(10.500 Ft alatti MINIKÖTET vásárlása esetén fizetés előtt használd a “MINI” kupont az ingyenes szállításhoz! FIGYELEM: más termékekkel történő együttes vásárlás esetén, ill. az összeghatár fölötti vásárlásnál a kupon nem érvényes!)

 

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Herczeg-Vecsei Katalin: Szirmaim [KMI M 012]” értékelése elsőként