Horváth-Tóth Éva: Bennem a világ [KMI A 005]

3.500 Ft

Horváth-Tóth Éva: Bennem a világ [KMI A 005] – 2022 – A5, 250 oldal, puhatáblás b. – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

 

5 készleten

Kategóriák: , Címke:

Leírás

Horváth-Tóth Éva: Bennem a világ

     Horváth-Tóth Éva gyönyörű, mély emberi érzelmekkel átfűtött, fennkölt, sokszor nagyon bizalmas, olykor bájosan őszinte, közvetlen hangú, sajátos humorral tálalt novelláit tartalmazza ez a kötet, s néhány történet elolvasása után már senki nem lepődik meg azon, hogy az író elsősorban költőként mutatta meg magát idáig, bár könnyed elbeszélőmodora,  Tamási Áronéhoz hasonlatos líraisággal átszőtt történetei máris kiforrott prózaírónak mutatják!

Van bőven cselekmény is ezekben a novellákban, de legtöbbször a lélekben, a szívben dúlnak az érzelmi csaták, s az egyénekben és a köztük zajló játszmák igen bonyolultaknak mutatkoznak. Lelepleződik a kétszínűség.

Ez a fajta hangulatkeltő, hangfestő igékkel tűzdelt, aprólékos megfigyeléseken alapuló próza nemcsak érdekfeszítő, a figyelmet fokozatosan fenntartó, fordulatokat garantáló, de a megszemélyesített tárgyak, természeti jelenségek, a finom, érzékletes hasonlatok, a hangulatos, mozgalmas, élmény- és szeretetteli tájleírások, lélekképek, a részletes és pszichikailag pontos, mélyről felszakadó, vallomásszerű emlékidézések által ez a könyv sokáig kihat gondolkodásunkra, érdekes kérdéseket vet fel, ugyanakkor szórakoztat, annak ellenére, mennyire elégikus, fájóan szép és szépségesen fájdalmas a hangvétele.

Az érzékletes analógiák mellett folyamatában bölcs felfedezésekig juttatnak el minket a néhol már elbeszéléssé duzzadó írások, miközben a kétértelműség, a meglepetés, a csattanó is sokszor kijár. Ez a kötet hogy meg tudja ragadni az életet, és mennyire szépen tükrözi az elmúlást is!

(Kutasi Horváth Katalin)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Horváth-Tóth Éva: Bennem a világ [KMI A 005]” értékelése elsőként