MÜTYÜRKE 1. – folyóirat – 2022 [KMI PDF 05]

550 Ft

MÜTYÜRKE 1. – folyóirat – [KMI PDF 05] – 2022 – A5, 20 oldal – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

10 készleten (utánrendelhető)

Leírás

MÜTYÜRKE 1. – A 10 LEGSZEBB MAGYAR SZÓ – folyóirat – 2022 [KMI PDF 05]

Előszó

A rövid idő alatt népszerűvé vált pundurka után 2022 augusztusában egy új versformát keltettünk életre, miután a bada­­csonytörde­­mici csapatépítő tréningen Nagy János hirtelen jött tréfás felvetése után Baranyai Attila (Anisse) komolyra fordította a gondolatot, s a forma meghatározása után (miszerint a mütyürke kétsoros, a sorok hat szótagból állnak, s nem kell feltétlenül rímelniük, de összecsenghetnek) létrehozta a Mütyürke csoportot, s azóta is próbáljuk nemcsak terjeszteni, de közkedveltté is tenni ezt a tömörségre ösztönző formát (www.facebook.com/groups/mutyurke/).

A témamegkötés nélküli bevezető próbaszakasz után tíz héten át a Kosztolányi Dezső által választott tíz legszebb magyar szó került terítékre. Hogy miért pont ezekkel a szavakkal indítottuk a mütyürkét hódító útjára? De hisz tőle származik az a gyönyörű vallomás is, hogy “Csak anyanyelvemen lehetek igazán én.” A költő a lelkét tárja fel, legbensőbb érzéseit, gondolatait. A szép szó további szép szavakat indít és gerjeszt. Mindannyiunk versei öntudatlanul is sugározzák a magyar nyelv iránti szeretetünket.

“A lélek munkálja meg a nyelvet, a lélek forrósága olvasztja meg és ragasztja össze” – írja a Szeptemberi áhítat szerzője. Mint ahogy egy másik egyszerű igazságot is feltár: “Csak az anyanyelvvel nem lehet soha jóllakni, csak attól nem kapunk soha csömört, csak azt fogadjuk magunkba korlátlanul.”

Nem véletlen, hogy bevált számításunk, és bőséges ihletet adtak a csoport tagjainak ezek a nyelvünket féltőn szerető költő által választott szavak: láng, gyöngy, anya, ősz, kard, szűz, csók, vér, szív, sír. Nagy örömünkre igen termékenyek voltak a csoporttagok, sok gyönyörű és találó, frappáns, kifejező, lényeget megragadó tizenkét szótagos megállapítás, élet- és lélektükör született, ezekből válogattunk témánként 22 mütyürkét mindannyiunk örömére.

Kellemes olvasgatást!

Kutasi Horváth Katalin

(A kiadvány szerzői: Czégény Nagy Erzsébet, Dobó Georgina, Dobrosi Andrea, Éva HF, Gáll Júlia, Gáspár Klára, Herczeg-Vecsei Katalin, Holécziné Tóth Zsuzsa, Keczely Gaby, Kisznyér Ibolya, Kutasi Horváth Katalin, Lakatosné Bungó Ibolya, Leslie Pintye, Nagy Teréz, Natali Sanders, Ordas Andrea, Petres Katalin, Pitter Györgyné Enikő, Radnóti Léda, Rimanóczi Eta, Sági Klári, Sánta Hajnalka, Szabó Edit Irma, Takács László, Thesaurus, Tóth Tímea)

(1.500 Ft összvásárlás alatt NEM postázunk! 3.100 Ft alatti összvásárlás esetén fizetés előtt használd a “POSTA” kupont az ingyenes szállításhoz!)

CSATLAKOZZ Facebook csoportunkhoz!: https://www.facebook.com/groups/mutyurke

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„MÜTYÜRKE 1. – folyóirat – 2022 [KMI PDF 05]” értékelése elsőként