MÜTYÜRKE 2. – folyóirat – 2023 [KMI PDF 08]

550 Ft

MÜTYÜRKE 2. – folyóirat – [KMI PDF 08] – 2023 – A5, 44 oldal – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

8 készleten (utánrendelhető)

Leírás

MÜTYÜRKE 2. – KELLEMES HANGZÁSÚ SZAVAINK – folyóirat – 2023 [KMI PDF 08]

Előszó

Irodalmi kalandozásaink során a pundurka után hamar népszerűvé vált a mütyürke is, mely kétsoros “versike”, ahol a sorok hat szótagból állnak, s nem kell feltétlenül rímelniük (de összecsenghetnek). A Mütyürke csoportban nap mint nap alkalmazzuk ezt a tömörségre ösztönző formát.

Hogy is alakult idáig a mütyürke története? A témamegkötés nélküli bevezető próbaszakasz után tíz héten át a Kosztolányi Dezső által választott tíz legszebb magyar szó került terítékre, majd a Fábián Pál nyelvész által meghatározott huszonegy kellemes hangzású magyar szót ízlelgettük végig.

Hogy mennyire fontos szerepet játszik a külföldiek nyelvi tetszésében a hangzás, azt már a cipőfűző esete is megmutatta, és tagadhatatlanul sokan vannak a nyelvet jól ismerők körében is azok, akik számára a jelentés mellett a hangzás is nagyon fontos! Néha talán még fontosabb is, mint a jelentés? Nem véletlenül morzsolgatja, ízlelgeti a költő, az író, vagy akár a hétköznapi szöveget fogalmazó a szinonimákat, mikor ír.

 Fábián Pálnak, a nyelvtudományok doktorának, kinek a nyelvművelés, a stilisztika és a szókészlettan volt fő kutatási területe, s ki a helyesírás fő mentoraként működött, annyi mindent köszönhet a nyelvtudomány! Azt vallotta, hogy Helyesen írni és jó magyarnak lenni: ugyanaz“.

Véleménye szerint a legkellemesebben hangzó huszonegy magyar szó a következő: alamizsna, álom, bazsalikom, lant, csillámlik, költő, zeng, balzsam, mosoly, remény, kellemes, kandalló, cimbalom, malom, lomb, pázsit, fülemüle, délibáb, alélt, szellő, csemege. 

Ezekre a jól csengő hangsorokra írtunk mütyürkéket több mint öt hónapon át, s ezekből válogattunk hétről hétre témánként 26 mütyürkét mindannyiunk örömére. Kellemes olvasgatást, nyelvi “kóstolgatást”, mindeközben jó feltöltődést kívánok!

Kutasi Horváth Katalin

(A kiadvány szerzői: Dobó Georgina, Dobrosi Andrea, Domokos Edit, Éva HF, Fitori Melinda, Gáll Júlia, Gáspár Klára, Holécziné Tóth Zsuzsa, Horváth-Tóth Éva, Keczely Gaby, Kisznyér Ibolya, Klotz Mária, Kutasi Horváth Katalin, Lakatosné Bungó Ibolya, Leslie Pintye, Nagy Teréz, Natali Sanders, Péter László Lato, Petres Katalin, Pitter Györgyné, Radnóti Léda, Rimanóczi Eta, Sági Klári, Sánta Hajnalka, Szabó Edit Irma, Szabó Eszter Helka, Szombati Tibor, Thesaurus, Tóthné Etelka)

(1.500 Ft összvásárlás alatt NEM postázunk! 3.100 Ft alatti összvásárlás esetén fizetés előtt használd a “POSTA” kupont az ingyenes szállításhoz!)

CSATLAKOZZ Facebook csoportunkhoz!: https://www.facebook.com/groups/mutyurke

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„MÜTYÜRKE 2. – folyóirat – 2023 [KMI PDF 08]” értékelése elsőként