Petres Katalin: Ajándék [KMI A 004]

2.500 Ft

Petres Katalin: Ajándék [KMI A 004] – 2022 – A5, 130 oldal, keménytáblás b. – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

 

1 készleten

Leírás

Petres Katalin: Ajándék

Ajándék: ez a könyv címe, hisz ajándék a szavak szobrászának és az olvasónak egyaránt a szó, a költői lélek, s az alkotás is, mely oly édes kényszer a művész számára! Petres Katalin kötetét a reménybe vetett hit, a makacsul mardosó fájdalom, a feldolgozhatatlan veszteség: a korán elveszített anya és gyermek hiánya járja át. A szeretet hátrahagyott testamentuma ez.

A kettős érzelmeket keltő, furcsa áprilisok és a kegyetlen januárok fájó visszatérése, a belső könnyek áradása, a megbocsájtás, a sors, az elkerülhetetlen végzet határozza meg a költő tudatát, melyben az ima teremthet kis időre szívbéli nyugalmat. Költők szavaiból sző verseket, emléküket, erkölcsi tanításukat átörökíti, természeti képeket tár elénk, mély értelmű bölcsességeket, lappangó titkokat és téli álmokat, miközben csodaszikrát szór a gyermekkor elégikus varázsa, s a túlvilággal is érintkezik. A Szilágyság, a kárásztelki ház átlelkesül a szekeret hajtó időben, a felhőkön nyújtózó álmok, különös éjek során. Felkéredzkedik a békevágy is erre a kordéra, mely a számvetések, vallomások útján halad, miközben akrosztichonok, hangulat- és lélekképek rajzolódnak ki az égen, s furcsa dimenziók árnyalják, de megcsillannak a Csendes éj dallamláncára felfűzött versgyöngyök is.

A festészettel rokon ez a nosztalgikus, az elmúlást és az idillt, az élet pezsgését is megragadó, sajátosan átélt líra. Megkapó az asszociációk, evokációk, parafrázisok sora. Az ajándékversek során lehullanak a maszkok, s mindannyian átérezzük, mennyire kemény lehet az ülés a sors magányos székén.

        (Kutasi Horváth Katalin)


(3.100 Ft alatti összvásárlás esetén fizetés előtt használd a “POSTA” kupont az ingyenes szállításhoz!)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Petres Katalin: Ajándék [KMI A 004]” értékelése elsőként