PUNDURKA 1. – folyóirat – 2019

500 Ft

PUNDURKA 1. – folyóirat – 2019 – A5, 24 oldal

20 készleten (utánrendelhető)

Leírás

PUNDURKA 1. – folyóirat – 2019

Szép szavak, érzések és hangulatok jelennek itt meg új formában! Pindurka gondolatokat olvashatunk ezeken az oldalakon pundurkákban, azaz 18 szótagos kis versekben. Baranyai Attila találta ki ezt a négysoros formát, mely hat szótaggal indul, majd soronként egy-egy szótaggal megfogyatkozva három szótagos sorral zárul. Hamar megkedvelhető ez az egyszerűnek tűnő forma, akár írjuk, akár olvassuk a pundurkákat, de bizony nem is olyan könnyű kevés szóval megragadni a lényeget, pláne, ha bonyolult, összetett fogalomról, sokrétű benyomásról van szó.

Ezek a versikék a Kortárs Magyar Irodalom Pundurka csoportjában születtek meg, s a kiválogatott kis művek valamennyien tömören, találóan fogalmazzák meg a látványt és a hangulatot, az ezekhez fűződő érzelmeket két egymás utáni évszakról: a nyárról és az őszről, szépséges tájakról: a nyugalmat ígérő tópartról, az erdők és mezők világáról, a csodás hegyekről, az újra és újra ránk köszönő alkonyról, az érlelődő szőlőszemekről, vagy éppen az elvontabb fogalmakról, a nehezebben körbeírható dolgokról: ifjúságról, az elkövetkezendő jövőről és a nehezen elérhető bölcsességről, valamint a megbocsájtásról.

Egyedi szófordulatok, egyéni jelzők, játékos megszemélyesítések, láttató képek, emlékeket idéző, őszinte felkiáltások, szeretetteli ellágyulások teszik élménnyé a befogadást, a természet átlelkesítése, a személyes érintettség átsugárzása tovább növeli az érzékekre való erőteljes ráhatást.

A kiadvány szerzői néhány hét alatt jól ráéreztek a forma által kínált lehetőségekre. A pundurka, a haiku és az apeva rokonsága is körvonalazódott, ez alatt a pár hónap alatt már érezhetően jótékony hatással és befolyással voltak egymásra.

Reméljük, egyre többen megkedvelik ezt a formát, s egyre jobban elterjed majd, hisz kell-e jobb érv létjogosultságának bizonyítására, mint az itt olvasható pundurkák sora?

Kutasi Horváth Katalin

(A kiadvány szerzői: Barna Júlia, Biletzky Barna, Black Ice, Bőhm Etelka, Buday Éva, Dittrich Panka, Eiterer Ferenc, Hartenstern Lászlóné, Hollósy-Tóth Klára, Horváth-Tóth Éva, Hreblay Mária, Jéga Szabó Ibolya, Juhász Pál, Juhászné Bérces Anikó, Kiss Angéla, Kovács József Tibor (kovjoe), Kozák Mari, Simon Katalin, Mikó Péter, Péteriné Jencski Erzsébet, Rácz Gyuláné Violka, Rozsa Braun, Szakályné Nagy Irén, Szatmári Emese Gizella, Szörényi Vanda, Takács Dóra, Tóth Katalin Mirage, Trási Edina, Tuboly Erzsébet és Varga Árpád)

(1.500 Ft összvásárlás alatt NEM postázunk! 3.100 Ft alatti összvásárlás esetén fizetés előtt használd a “POSTA” kupont az ingyenes szállításhoz!)

CSATLAKOZZ Facebook csoportunkhoz!: https://www.facebook.com/groups/pundurka

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„PUNDURKA 1. – folyóirat – 2019” értékelése elsőként