PUNDURKA 5. – folyóirat – 2022

650 Ft

PUNDURKA 5. – folyóirat – 2022 – A5, 40 oldal

14 készleten (utánrendelhető)

Leírás

PUNDURKA 5. – folyóirat – 2022

A Pundurka csoportban 19 hét alatt 19 sokat mondó, jól ismert szimbólumot vettünk sorra betűrendben. 19-1 válogatott pundurka került ebbe a gyűjteménybe minden hét gondolati terméséből, és ennyiszer 19-1 szótagba sűrített érzés, vágy, megállapítás. Igen, az összesen 19 x (19-1) = 342 versike.

De milyen összetett jelképekről is van szó? A kísértés és a csábítás gyümölcse, az alma; az újjászülető élet jelképe, a búza; a családok, a mesterségek, az államok, városok címere; a bölcsességet megjelenítő dió; az élet és a halál, az örök fejlődés: a fa; az örökkévalóság, a végtelenség, a zártság: a gyűrű; a változás, fejlődés, növekedés-fogyás, újászületés-újrakezdés, azaz a hold; az egymással szemben álló, mégis egymást kiegészítő, egyensúlyban álló erők, a jin-jang; az állandóság, a folyamatosság, az ismétlődés, a tökéletesség szimbóluma, a kör; a szellemi létezésre ébredő anyag jelképe, a női ölet idéző lótusz; az egyensúlyra törekvés, a megfontolás eszköze: a mérleg; az éltető energia, a meleg, a fény, a tudás, a remény sugárzója: a nap; a béke, a jólét megtestesítője: az olajág; az optimizmus, a dimamizmus, a benső utazás megjelenítője: a spirál; a védelem, az élet szimbóluma, mely kitárja számunkra a horizontokat: a szem; az élet keletkezésének színtere, az erő, a tömeg, a legyőzhetetlen hatalom megtestesítője: a tenger; az Adytól jól ismert, fojtogató, égig nyúló gizgazokat termő Ugar; a végtelen bölcsesség, az együttérzés, a hosszú élet, a folytonosság megjelenítője, a végtelen csomó és a József Attila által megénekelt zöld vadon — mellyel ifjúságát azonosította — jelenik meg sorra a pundurkákban.

19 + 8 = 27 szerző próbálta szavakba önteni a bonyolult, sokszorosan összetett szimbólumok jelentését, 19 + 8 költő sajátos, egyedi szemszögéből gondolhatjuk újra, ízlelgethetjük a különös, egyéni ízeket, árnyalatokat. „Jelképek erdején át visz az ember útja” — írta Baudelaire, s mi is ezeken át vezetjük olvasóinkat.

Kutasi Horváth Katalin

(A kiadvány szerzői: Bartalovics Terézia, Budai Orsolya, Buday Éva, Gáll Júlia, Gáspár Klára, Holécziné Tóth Zsuzsa, Horváth-Tóth Éva, Ignáth Imréné, Joó Brigitta, Jószay Magdolna, Kisdaróczi Tamás, Kisznyér Ibolya, Koós László geleji, Kutasi Horváth Katalin, Leslie Pintye, Pásku Erzsébet, Péteriné Jencski Erzsébet, Petres Katalin, Pitter Györgyné Enikő, Radmila Marković, Radnóti Léda, Sági Klári, Szabó Edit Irma, Szabó Eszter Helka, Tövissy Judit, Trási Edina, Tuboly Erzsi)

(1.500 Ft összvásárlás alatt NEM postázunk! 3.100 Ft alatti összvásárlás esetén fizetés előtt használd a “POSTA” kupont az ingyenes szállításhoz!)

CSATLAKOZZ Facebook csoportunkhoz!: https://www.facebook.com/groups/pundurka

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„PUNDURKA 5. – folyóirat – 2022” értékelése elsőként