PUNDURKA 7. – folyóirat – 2023 [KMI PDF 06]

650 Ft

PUNDURKA 7. – folyóirat – [KMI PDF 06] – 2023 – A5, 40 oldal – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

8 készleten (utánrendelhető)

Leírás

PUNDURKA 7. – IRODALMI ALAKOK 2. – folyóirat – 2023 [KMI PDF 06]

Előszó

A Pundurka (https://www.facebook.com/groups/pundurka) csoportban újabb 19 jól ismert irodalmi alakot vettünk sorra betűrendben.
A 19 hét gondolati terméséből 18-18 pundurka került ebbe a válogatott gyűjteménybe, és ennyiszer 18 szótagba sűrített megállapítás, jellemzés, kortükör. Így újabb 342 versike olvasható itt, s érezhető általuk nemcsak a múlt erkölcse, szellemisége, de sokszor modern köntösben látjuk, friss szívvel és lélekkel szemléljük ezeket a pozitív vagy negatív, sokszor ellentmondásos hősöket.

A pundurkákban megjelennek szépen sorban a magyar irodalom hősei: Jancsi szeretett Iluskája, kivel hosszú viszontagság után Tündérországban lehet csak boldog; Kádár Kata, ki még a halál után sem tartozhat kedveséhez; az igazságérzetéről elhíresült, Döbrögi uraságot jól megleckéztető Ludas Matyi; a hoppon maradt dzsentri, Noszty Feri és az Árvácska történetéből megismert szívtelen Zsaba Mári.

Világirodalmi figurák is feltűnnek az ábécében: a felesleges ember típusa, a spleen megtestesítője, Anyegin; az örökké nyugtalan, háborgó vizeken hányódó Bolygó Hollandi; a szenvedélyes spanyol cigánylány, Carmen; a tiszta és emelkedett asszony, az elvakult féltékenység áldozata, Desdemona; Victor Hugo romantikus vadóc szépsége, Esmeralda; a tudásra, hatalomra vágyó, lelkét az ördögnek eladó Faust; az egykor vagyonos tésztagyáros, a magára maradt Goriot apó; Hamlet megértő barátja, Horatio; az egykori fegyenc, a tisztességes polgármester Jean Valjean, a háryjánoskodó utazó, Münchausen báró; a tolvajok igazságos fejedelme, Robin Hood; a makulátlan lelkű, testét kényszerűségből áruló Szonya, a nyomor, az utca gyermeke, Twist Olivér és a reménytelenül szerelmes, világfájdalmas Ványa bácsi.

Talán elhiszi a pártatlan olvasó, hogy nem is olyan könnyű 18 szótagban megragadni a fent említett alakok történetét! A mély gondolkodásra ösztönző, őszinte pundurkákban elemző gondolatokat és értékítéletet is felvállaló sorokat, üzeneteket is találunk szép számmal, teljesen természetes, hogy a jelenre, ill. önmagunkra vonatkoztatjuk ezeket, tanulhatunk belőlük, elmélkedésre késztetnek. Igazán érdemes elmélyülni bennük, jobbá válhatunk általuk!

Kutasi Horváth Katalin

(A kiadvány szerzői: Dobó Georgina, Éva HF, Gáll Júlia, Gyergyói Edit, Holécziné Tóth Zsuzsa, Horváth-Tóth Éva, Jószay Magdolna, Keczely Gaby, Kisznyér Ibolya, Klotz Mária, Kutasi Horváth Katalin, Leslie Pintye, Petres Katalin, Péteriné Jencski Erzsébet, Radnóti Léda, Sági Klári, Sánta Hajnalka, Szabó Eszter Helka, Szabó Márta, Thesaurus, Tóth Tímea)

(1.500 Ft összvásárlás alatt NEM postázunk! 3.100 Ft alatti összvásárlás esetén fizetés előtt használd a “POSTA” kupont az ingyenes szállításhoz!)

CSATLAKOZZ Facebook csoportunkhoz!: https://www.facebook.com/groups/pundurka

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„PUNDURKA 7. – folyóirat – 2023 [KMI PDF 06]” értékelése elsőként