Szabó Eszter Helka Cívisablakok [KMI M 011]

2.000 Ft

Szabó Eszter Helka Cívisablakok [KMI M 011] – 5 cm x 7 cm x 5 mm, 66 oldal, keménytáblás b., 2023 – sorszámozatlan pld. – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

2 készleten

Leírás

Szabó Eszter Helka Cívisablakok 

Debrecenben, a cívisvárosban élek. Ide jöttem férjhez, a nagy múltú, gazdag kultúrájú városba. Meglepően könnyű volt megszokni szülőhelyem vidéke, a Balaton-part után az Alföldet és a kálvinista Rómát. Ihlet forrása lett.

Férjem gyermekként került Konyárról Debrecenbe, együtt nőtt fel a várossal. Engem gyermekkoromtól fogva izgatott ez a szövevényes múlt, Szabó Magda szemével láttam a város utcáit. Az utcákat róva mindig elámulok a cívisházak homlokzatán, titkokat rejtő ablakain.

Férjem családja Debrecen egy kétszáz éves, belülről a cívisházak karakterét őrző épületében élt. A ház és lakóinak sorsa összefonódik verseimben.

E könyvecske emlékezés apósomra, ki idén, 90 évesen hunyt el, s bejáró diákként a Debreceni Református Kollégium lépcsőit koptatta. Akkor is háború dúlt, akkor sem jutott mindenkinek betevő falat. Ide költözve átélte –  s vele én is megéltem – a szerelmet, a matematika és a latin nyelv szépségét, a gyermeknevelés és a tanári munka örömét; a bánatot, az elvágyódást,  a betegséget, a kiszolgáltatottságot; a halál matematikai racionalitását és a végtelenbe álmodott reményt.

Ez a minikönyv a gyászmunka terméke, s hiszem, több annál: egy letűnt világ látlelete. A hol kiegyensúlyozott, hol feldúlt versek a mai Debrecenre tárják ki a cívisablakot: Debrecenre és a kedves olvasóra, ki megfürdetheti arcát az ablakon át beáradó fényben.

Szabó Eszter Helka

Borító: Szabó Eszter Helka – Kötés: Kincses János – Tipográfia: Baranyai Attila – Nyelvi lektor: Kutasi Horváth Katalin

(10.500 Ft alatti MINIKÖTET vásárlása esetén fizetés előtt használd a “MINI” kupont az ingyenes szállításhoz! FIGYELEM: más termékekkel történő együttes vásárlás esetén, ill. az összeghatár fölötti vásárlásnál a kupon nem érvényes!)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Szabó Eszter Helka Cívisablakok [KMI M 011]” értékelése elsőként