Varga Árpád: Pillanatversek [KMI M 023]

2.000 Ft

Varga Árpád: Pillanatversek [KMI M 023] – 5 cm x 7 cm x 5 mm, 66 oldal, keménytáblás b., 2024 – sorszámozatlan pld. – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

10 készleten

Leírás

Varga Árpád: Pillanatversek

A pillanat szó jelentése a szótárak szerint: szempillantásnyi idő, amelyben alig érzékelhető változás történik, illetve a legszűkebb értelemben vett jelen. A vers pedig szépen hangzó írás, amely fontos gondolatokat, érzéseket ébreszt és ad át, a nyelvi kifejezésnek szabályos, kötött formája. Természetesen ezek tágítható-szűkíthető, akár vitatható, nem kőbe vésett meghatározások, ám amikor e könyvecske címéről döntöttem, éppen ezeknek a szempontoknak az összekapcsolását kerestem – s remélhetőleg meg is találtam, hiszen a kötet olyan mini­ma­lista költészeti kereteket kíván felmutatni, melyeknek egyszerre lényegi eleme mind az időhöz való viszonyulás (hatás és érvény révén), mind a megfelelő és esztétikus alkotói üzenet. Úgy vélem, a mai ember életritmusához a kiadványba szánt mindhárom műfaj jól társítható, mindamellett a minikönyv mérete szintúgy illik a tartalomhoz. De a tömörség ne tévesszen meg senkit, minden írásjelnek vagy hiányának jelentősége lehet.

A haikut a lírára szomjazóknak már nem kell bemutatni, a másik két versidom 2019-ben bukkant föl hazánkban: a pundurka szülőatyja Baranyai Attila, míg a juliáda az apeva kiötlőjének, Szimeonov Todornak újabb találmánya. A formai szabályok ismertetését itt most mellőzzük, fellelhetőek a világhálón, bár a szemfüles olvasó előtt ez sem marad titokban.

Varga Árpád

Borító: Varga Árpád – Kötés: Kincses János – Tipográfia: Baranyai Attila – Nyelvi lektor: Kutasi Horváth Katalin

(10.500 Ft alatti MINIKÖTET vásárlása esetén fizetés előtt használd a “MINI” kupont az ingyenes szállításhoz! FIGYELEM: más termékekkel történő együttes vásárlás esetén, ill. az összeghatár fölötti vásárlásnál a kupon nem érvényes!)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Varga Árpád: Pillanatversek [KMI M 023]” értékelése elsőként