Buday Anikó: Szavakba szőtt csodák [KMI A 024]

2.200 Ft

Buday Anikó: Szavakba szőtt csodák [KMI A 024] – 2024 – A5, 66 oldal, keménytáblás b. – Kortárs Magyar Irodalom Kiadó

 

7 készleten

Kategóriák: , Címke:

Leírás

Buday Anikó: Szavakba szőtt csodák

Kedves Olvasó!

 

Verseskötetem első részét haikuk, második részét apevák teszik ki. Nézzük, mit takarnak ezek a formák!

A haiku egy ősi japán versforma és műfaj. A haikuvers a pillanat költészete. Három sorból (1. sor: 5 szótag, 2. sor: 7 szótag, 3.sor: 5 szótag – eredetileg mora) áll. A sorvégek általában nem rímelnek, és nincsenek írásjelek a versben.

Az eredeti haikuversek a természetről szólnak, megragadnak egy-egy pillanatot a természet szépségéből.
A természet ábrázolásán keresztül mély filozófiai, lélektani tartalmat sugallnak, s arra ösztönzik az olvasót, hogy a megélt pillanatot továbbgondolják, újra átéljék.

A vers írója a megélt pillanat szépségét írja le három sorba tömörítve. Az olvasó fantáziájára van bízva, milyen érzelmeket hoz ki belőle ez a pár sor. A haikuverset többször, de minimum kétszer kell elolvasni ahhoz, hogy a vers sugallta érzelmek felszínre törjenek.

A műfaj egyik legnagyobbnak tartott mestere Macuó Basó (1644-1694). Nem ő találta fel a haikut, de ő emelte az önművelés útjává az eredetileg pusztán időtöltésként művelt versfaragást.

 

̎Aki egész életében ír három-négy-öt valódi verset, az már haikuköltő. Aki pedig eljut tízig, az mester.̎

 

̎Ne a mesterek lábnyomát kövessétek, hanem azt, amit ők is kutattak!̎

(Macuó Basó)

 

                               Fenséges csend

                               sziklákat átitató

                               tücsökciripelés 

                                       (Macuó Basó)

 

Egyik legismertebb magyar haikuköltőnk Fodor Ákos. Mivel könnyen át tudja futni az ember, sok kortárs költő választja ezt a műfajt. Én is elindultam a haikuköltők nyomában, útkeresésem eredménye a kötet első része.

 

A haiku régi, az apeva viszont egy új versforma. Nyomtatásban először 2016 tavaszán jelent meg a műfaj atyjának, Szimeonov Todor Most, vagy soha című kötetében.

2017-ben jelent meg az első pályázat, melyből az Apeva 2017 című apeva verseskötet született. Ezután rohamos gyorsasággal nyert teret az írók, versírók, irodalmat kedvelők körében. Sorra jelentek meg az internetes apevaoldalak, nagy sikerrel.

Szimeonov Todor így ír az apeváról:

“Az apeva a remény a modern ember számára, akiből nem halt ki a szép, jelesül a nyelv iránti szeretet. Jogos kérdés, mely korban kell elkezdeni oltani a fiatalokat ezzel a nemes és játékos szenvedéllyel. Itt különösen fontos egy sajátos, jól érzékelhető nyelvi-szellemi érettség. De azt a pillanatot érdemes elkapni, és akkor nyomban toborozni a szent művészet számára.”

 

Szerény véleményem szerint az iskolákban nagy hasznát vehetnék a gyermekek irodalomóra keretében, főleg, mert egyre kevesebb gyermek olvas, ezért megindulni látszik egy folyamat: gyérül, szegényebbé válik gyermekeink szókincshasználata. Az apeva írása játékos formában gazdagítja szókincsünket.

Mi az apeva? Cím nélküli rövid vers. Öt sort tartalmaz, a sorokban rendre 1-2-3-4-5, azaz soronként egy szótaggal bővítve 15 szótag lakozik. Nem megengedett a sorok végén a szavak elválasztása. Írásjeleket a haikuval ellentétben az apevában használhatunk. A versnek összeolvasva értelmes, összefüggő mondanivalója kell, hogy legyen.

 

Új
műfaj,
figyelj jól,
te, kreatív,
játékos elme!

                                                    (Szimeonov Todor)

 

Könyvem második felében ezt a játékos formát használom gondolataim kifejezésére. Remélem, haikuimmal és apeváimmal elnyerem olvasóim tetszését!

(Buday Anikó)


(3.100 Ft alatti összvásárlás esetén fizetés előtt használd a “POSTA” kupont az ingyenes szállításhoz!)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Buday Anikó: Szavakba szőtt csodák [KMI A 024]” értékelése elsőként