Gáspár Klára: Székely sors

2.500 Ft

168 oldal – 2022

 

1 készleten

Leírás

Gáspár Klára: Székely sors

Már teljesen besötétedett. Az egész napos szántástól minden porcikája fájt. A traktor már nem járt. Zoltán csak ült az ülésen, rágyújtott, és közben nézte, ahogy Zozó az ekét leszereli. A fiú nagyon izmos volt, könnyedén emelgette a súlyos alkatrészeket.

Hát éppen ez az, ami elől elmenekült Bukovinában. Nem akarta túrni a földet, mert jobb életre vágyott. Ezért tanult éjt nappallá téve? Ezért volt egész életében tisztességes, szorgalmas, példamutató? Élete során ez az ötödik ország, ahol élt. Mindig a nulláról indulva. Mindenhol megállta a helyét.

A háború után azt gondolta: végre hazaérkezett.

Boldog volt egy gyönyörű feleséggel és egy csodás, értelmes gyermekkel, egy szép lakásban Pesten és egy kitűnő munkával a külügyminisztériumban. Boldog volt, egészen addig, ameddig Rákosi elvtárs másképp nem döntött.

Hazaérkezett?

Visszatért a földhöz. A bukovinai földet baranyai földre cserélte, a családi birtokot államira. Ezt az ekét már nem ökör húzta, hanem traktor, de a kiforgatott nedves föld szaga semmit sem változott.

Neki már nem lesz jobb élete, de Zozó…, ő még teremthet magának egy könnyebb életet. Merthát magának kell azt majd megteremtenie, hiszen Zoltán csak a székely büszkeséget és a székely kitartást hagyja a fiúra.

Egyebe nincs.

Legfeljebb… még, ez az ezüst cigarettatárca.

A trilógia harmadik része.

(TOVÁBBI PLD.-OKAT MEGRENDELNI KIZÁRÓLAG A SZERZŐ CÍMÉN LEHET: gasclar@gmail.com)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Gáspár Klára: Székely sors” értékelése elsőként